Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Град Николаев бе днешният обект на руските ракетни удари по Украйна

Снимката е илюстративна
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Град Николаев бе днешният обект на руските ракетни удари по Украйна. Украинската армия сдържа най-новите руски атаки в Донбас, но губи територии в Курска област.

По информация на украинските военни, руснаците са използвали седем ракети от противовъздушни системи С-300, за да ударят по Николаев, който се намира на Черно море в обсега на системите, разположени на окупираните територии. 

Загинал е един местен жител, а други осем са били ранени. Повредени са били жилищни сгради, търговски павилиони, ресторант и автомобили, паркирани до поразения район.

Руските войски са отвоювали около 46 процента от територията в Курска област, която украинците завзеха в началото на август, съобщава вашингтонският Институт за изучаване на войната с уговорката, че тези данни са потвърдени визуално само отчасти, а в голямата си част почиват на руски източници.

От последното денонощие Институтът отчита нови руски атаки югоизточно от Коренево и югоизточно от Суджа. Украинците са притиснати едновременно на множество участъци в Курския плацдарм, но не пропускат възможността сами да контраатакуват.

На фронта в Донбас руснаците напират към Северск, Часов Яр и Покровск, но без видим успех. Тяхна бронирана колона е била разбита край Курахове. Украинците са си върнали контрола върху центъра на град Торецк.

По публикацията работи: Радмила Попова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна