Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Без сериозен напредък след срещата за Кипър в ООН

Никос Христодулидис, Антониу Гутериш и Ерсин Татар.
Снимка: Ройтерс

С два положителни резултата, но още далеч от възобновяване на официалните преговори, приключи тристранната среща по Кипърския въпрос, проведена в ранните часове днес (българско и кипърско време) в Ню Йорк. Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш бе домакин на неформална вечеря на лидерите на двете кипърски общности Никос Христодулидис и Ерсин Татар.

"Лидерите на двете кипърски общности се съгласиха да проведат неофициална среща в по-широк формат в близко бъдеще под егидата на генералния секретар на ООН, за да обсъдят пътя напред", се казва в официалното съобщение на международната организация след разговорите.

Разширената среща ще включва и трите страни-гаранти Великобритания, Гърция и Турция. Целта е петте участници да проучат заедно перспективата за възобновяване на преговорите по Кипърския въпрос.

Никос Христодулис и Ерсин Татар се съгласиха също така да обсъдят в Никозия отварянето на нови пропускателни пунктове през "зелената линия", разделяща острова, като част от мерките за изграждане на доверие между двете общности.

Постигнатото споразумение от тези две точки е първа крачка към диалог по Кипърския въпрос, който може постепенно да отвори пътя за възобновяване на преговорите, които бяха прекратени преди повече от 7 години.

Никос Христодулидис заяви след срещата, че се е състояла "открита дискусия, в някои отношения конструктивна", и че "не е чул нищо ново от г-н Татар", като някои предложения, направени от генералния секретар, не са били приети от лидера на кипърските турци.

Според Ерсин Татар "много неща бяха обсъдени", за които той защитава позициите си.

Генералният секретар на ООН насърчи двамата лидери "да обмислят как да преодолеят пропастта в позициите си и да възстановят доверието, за да дадат възможност за движение към уреждане на Кипърския въпрос", се посочва в официалното съобщение.

Гутериш е заявил и "продължаващия твърд ангажимент на ООН за мирно разрешаване на Кипърския въпрос в полза на всички кипърци и бъдещите поколения".

По публикацията работи: Георги Николов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна