Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Марк Рюте не подкрепя изцяло Плана за победа на Володимир Зеленски

Марк Рюте
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Генералният секретар на НАТО Марк Рюте заяви, че Планът за победа, представен от президента на Украйна Володимир Зеленски е добър сигнал, но не може да го подкрепи изцяло. 

Рюте се аргументира с думите, че "има много въпроси, които е необходимо да разберем по-добре".

Той потвърди, че министрите на отбраната от НАТО ще обсъдят т.нар. "План за победа" на Зеленски по време на двудневната си среща, която започва утре в Брюксел. 

Първата точка в плана е безусловна и незабавна покана Киев да се присъедини към НАТО, а сред останалите призиви е засилване на западната подкрепа и отпадане на ограниченията за употребата на оръжия с далечен обсег срещу Русия. 

По време на речта си в украинския парламент по-рано днес Зеленски отправи и обвинения към Северна Корея, че помага активно на Русия с хора на фронта и оръжейни доставки - твърдение, което генералният секретар на Алианса не потвърди, но определи като "притеснително". 

Марк Рюте заяви още, че страните членки на НАТО "по план" ще изпълнят финансовите си ангажименти към Украйна, както и че новата украинска мисия на Алианса в германския град Висбаден ще започне да функционира пълноценно през следващите няколко месеца.

По публикацията работи: Радмила Попова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна