Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Президентът Румен Радев ще се срещне с български военни от мисията на ЕС в Босна и Херцеговина

Президентът Румен Радев в Сараево.
Снимка: БТА

Президентът Румен Радев, който е посещение в Сараево, ще се срещне с членове на колегията на двете камари на Парламентарната асамблея на Босна и Херецеговина. Перспективата за членство на страната в Европейския съюз, регионалното сътрудничество в Югоизточна Европа, както и развитието на двустранните отношения са във фокуса на разговорите на държавния глава. 
Президентът Румен Радев ще разговаря с премиера Боряна Крищо, както и с върховния представител на международната общност в Босна и Херцеговина Кристиан Шмид.  
Сараево може да разчита на подкрепата на София в процеса на евроинтеграция, подчерта президентът:
Румен Радев ще посети и военната база „Бутмир“ край Сараево и ще се срещне с  българските военнослужещи, които участват в операция „Алтея“ на мисията на Европейския съюз в Босна и Херцеговина.
За участието на български военни в операция „Алтея“ благодари и председателстващият Председателството на Босна и Херцеговина  Денис Бечирович:
„Благодаря, че 121 български военнослужещи участват в мисията на ЕУФОР тук. Операция „Алтея“ на Европейския съюз е важна за Босна и Херцеговина заради сигурността на страната ни и за стабилността на целия регион“.
 
Българска рота се включва за първи път в охраната на щаба в база „Бутмир“ като част от стабилизиращите сили в Босна и Херцеговина още в началото на 2002 година.

По публикацията работи: Савина Спасова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна