Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Радев се срещна с представители на Парламентарната асамблея на Босна и Херцеговина

Снимка: Пресслужба на президентството

Президентът Румен Радев, който е посещение в Сараево, се срещна с членове на колегията на двете камари на Парламентарната асамблея на Босна и Херцеговина.

Държавният глава разговаря с премиера на страната Боряна Крищо, както и с върховния представител на международната общност в Босна и Херцеговина Кристиан Шмид.

Перспективата за членство на страната в Европейския съюз, регионалното сътрудничество в Югоизточна Европа, както и развитието на двустранните отношения са във фокуса на разговорите на държавния глава.

Визитата на президента Румен Радев в Босна и Херцеговина завършва с посещение на военната база "Бутмир" край Сараево. Там държавният глава ще се срещне с  българските военнослужещи, които участват в операция „Алтея“ на мисията на Европейския съюз в Босна и Херцеговина.

"Сигурността и стабилността на Босна и Херцеговина е въпрос от стратегическо значение за стабилността и просперитета на целия регион. България остава твърдо ангажирана с мисията на EUFOR "Алтея", защото вярваме, че тя има ключово значение за гарантирането на тази сигурност и стабилност", коментира Радев.

За участието на български военни в операцията благодари и председателстващият Председателството на Босна и Херцеговина  Денис Бечирович.

 "Благодаря, че 121 български военнослужещи участват в мисията на ЕUFOR  тук. Операция "Алтея" на Европейския съюз е важна за Босна и Херцеговина заради сигурността на страната ни и за стабилността на целия регион", каза Бечирович.

Военната операция на Европейския съюз "Алтея" започва в края на 2004 година и е продължение на мисията на ООН в балканската държава. Българска рота се включва за първи път в охраната на щаба в база "Бутмир" още в началото на 2002 година като част от Стабилизиращите сили в Босна и Херцеговина /СФОР/ с мандата на Съвета за сигурност на ООН и под командването на НАТО.

По публикацията работи: Ерол Емилов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна