Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Формулата на плана на Зеленски е "мир чрез предупреждение"

Президентът на Украйна Володомир Зеленски в Брюксел - 17 октомври 2024
Снимка: ЕПА/БГНЕС

"Украйна трябва да бъде в позиция на силата преди каквито и да било преговори с Русия." Това заяви президентът Володимир Зеленски на западните съюзници. В Брюксел той представи своя "план за победа" пред европейските лидери и министрите на отбраната от НАТО.

Формулата на плана на Зеленски е "мир чрез предупреждение", който може да бъде постигнат ако Съединените щати, Великобритания, Германия, Франция и Италия разположат на територията на Украйна възспиращ арсенал далекобойни оръжия. 

"Украйна е готова за преговори, но за тях трябва да сме силни", каза Зеленски.

"Никой не иска един ден войната отново да се върне. Нашият съвместен натиск срещу Русия и укрепването на нашите отбранителни способности са ключът към края на тази война и към предотвратяването на възможността Русия отново да я започне", убеден е украинският президент, който заяви в Брюксел, че осъществяването на неговия план за победа зависи от волята на съюзниците. 

Настроеният приятелски към Москва унгарски премиер Виктор Орбан нарече плана на Зеленски "повече от ужасяващ" и призова в социалните мрежи Франция и Германия да започнат "от името на целия Европейски съюз" преговори с руснаците "възможно най-скоро".

Въпреки че го нарече "силен сигнал", генералният секретар на НАТО Марк Рюте вече предупреди, че не одобрява целия план на Зеленски. 

"Алиансът трябва да преразгледа изцяло своите дългосрочни отношения с Русия", обяви Рюте, който подчерта, че в краткосрочен план решението е ясно - да се гарантира, че Русия няма да постигне напредък в Украйна, но в дългосрочен план все още има много отворени въпроси. Рюте обаче е категоричен, че "един ден Украйна ще бъде член на НАТО".

Преди първата високопоставена среща в щаб-квартирата на НАТО под ръководството на новия генерален секретар Рюте британският министър на отбраната Джон Хейли заяви, че посланието на Алианса е пределно ясно - "като съюзници на Украйна сме длъжни да направим всичко възможно да увеличим помощта, да притиснем още повече Русия, за да гарантираме победата на Украйна", каза Хейли, и обясни защо:

"Защитата на Европа започва в Украйна. Тя се бори за същите ценности и за същите свободи, които ние защитаваме. Затова сме длъжни да подкрепяме Украйна колкото дълго е необходимо".

В навечерието на срещата на НАТО германският канцлер Олаф Шолц призова да се проучат всички начини за прекратяване на войната, включително разговори с Путин, но това да бъде съгласувано с Киев. Утре Шолц приема в Берлин американския президент Джо Байдън, френския президент Еманюел Макрон и британския премиер Киър Стармър.

По публикацията работи: Георги Даскалов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна