Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕЦБ не очаква рецесия в еврозоната, а "меко приземяване" на икономиката

Кристин Лагард пристига за пресконференция след заседанието на УС на ЕЦБ в Бърдо, близо до Кран, Словения, 17 октомври 2024 г.
Снимка: АП/БТА

Европейската централна банка не очаква рецесия в еврозоната, а "меко приземяване" на икономиката, заяви гуверньорът Кристин Лагард след изнесеното заседание на управителния съвет в словенската столица Любляна.

Очаквано трите водещи лихви на банката бяха намалени с нови 25 базисни пункта – от 23 октомври лихвените проценти по депозитното улеснение, основните операции по рефинансиране и пределното кредитно улеснение се понижават съответно до 3,25%, 3,40% и 3,65%.

През следващите месеци ще има покачване на инфлацията, но това няма да наруши общата тенденция към овладяването ѝ. 

"Дали вече сме прекършили врата на инфлацията? Все още не. Дали вече сме в процес на прекършването му, отговорът е "да"заяви Кристин Лагард и допълни, че е посетила пазар в Любляна, за да се увери лично какво се случва с цените на храните.

Гуверньорът на ЕЦБ увери, че често посещава Словения, където е годишното изнесено заседание на банката, а един от възможните негативни ефекти върху икономиката на страната домакин са проблемите в автомобилния сектор в Германия.

Възможно ли е най-голямата икономика в Европа да изпадне в рецесия и какво означава това за целия валутен съюз?

"Дори и една от страните – членки, независимо колко е голяма, изпитва трудности заради собственото си производство, това не означава задължително, че цялата еврозона ще повлияна по същия начин. Според данните, които имаме към момента, ние не виждаме, повтарям не виждаме, предстояща рецесия в еврозоната", каза Кристин Лагард.

Според Кристин Лагард редица фактори влияят върху икономическото представяне, сред които "неоправданата" война на Русия срещу Украйна, "трагичният" конфликт в Близкия изток и климатичните промени.

Запитана дали търговията ще се добави към тези фактори при евентуално завръщане на Доналд Тръмп в Белия дом и потенциално покачване на търговските мита за европейските стоки, Лагард избегна конкретно да назове името на кандидат-президента на Републиканците в Съединените щати:

"Всяка пречка, несигурност или обстоятелство влияе върху европейската търговия, която е много отворена", каза тя.

Следващото заседание по паричната политика ще е в средата на декември, но Лагард отклони въпроса дали тогава ще видим следващо лихвено понижение.

По публикацията работи: Мария Йорданова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна