Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сигнали на граждани, извън ЕС, че са експлоатирани като прислужници

Снимка: Архив

Във връзка с днешния Световен ден за борба с трафика на хора, от Националната комисия оповестиха, че у нас нарастват случаите на граждани на държави извън Европейския съюз, които сигнализират , че са подложени на експлоатация като прислужници. Това съобщи за БНР Даниела Савеклиева от комисията за борба с трафика на хора.

От един-два преди, до два – три сигнала тази година идват в Националната комисия за борба с трафика. Ситуацията е такава - наети от богати българи домашни помощници и детегледачки, които имат работна виза, договор с работодателя си. Но в неговите ръце оставали документите на работника, обяснява Даниела Савеклиева.

"Същото са трафик, защото следва една пълна изолация. На тези хора са им взети документите за самоличност, телефоните. Нямат почивен ден, нямат право да напускат съответният обект, в който работят", обясни тя.

През познати и външни хора те са успявали да сигнализират на властите, казва Даниела Савеклиева.

И припомня, че за да не се случва това има препитване на хората на летищата и граничните пунктове. Като им се дават и листовки с предупреждения. 89 души за 23 –а и 55 за тази са случаите на трафик.

С тях се занимава Върховата касационна прокуратура. Увеличава се броят на мъжете, подали сигнал за трудова експлоатация. Трафикът на хора с цел сексуална експлоатация са европейските страни, в които проституцията е законово регламентирана.


По публикацията работи: Ерол Емилов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна