Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Перник отбелязва празника на града

Перник днес чества своя празник. Той се отбелязва на 19 октомври - денят, в който църквата почита Св. Иван Рилски. През 1903 година управата на "Мини Перник" със съгласието на тогавашното министерство на търговията, утвърждава светеца от Рила за небесен покровител на миньорите,а през 1994 година с решение на местния ОбС 19 октомври е обявен за Ден на града.

По традиция празникът ще започне със света литургия в църквата "Св. Иван Рилски", в която се съхранява частица от мощите на светеца. В 10:00 ч ще бъде даден старт на възстановеното през 2022 година дамско рали, а в 11:00 ч е официалната церемония, на която ще бъдат връчени годишните награди за принос в развитието на Перник. 

През празничния ден ще бъдат открити зоналната изложба "Струма", чийто домакин тази година е Перник,съвместна изложба на известния художник Генко Генков и почетния гражданин на Перник Емил Попов и изложба на Живко Седларски. 

Изложба ще има и в РИМ. Там ще бъдат представени любопитни детайли от живота на личности, оставили траен отпечатък в историята на града под наслов "Малки истории за големи хора". 

Празничната програма за деня ще завърши на площад "Кракра" с концерт на Криско и млади таланти от Перник. Същата вечер, легендата на българската музика Лили Иванова също ще има концерт в Перник.Тя ще пее в зала "Борис Гюдеров" от 20:00 ч. Концерт ще има и в неделния ден, когато на площад "Кракра" ще прозвучат рокхитовете на група "Фактор".

По публикацията работи: София Златанова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени