Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Близкият изток и Украйна - в центъра на световните събития от седмицата

Палестинците издигат палестинско знаме до разрушената си къща след израелски въздушен удар срещу бежанския лагер Ал-Бурейдж, южната част на Ивицата Газа, 18 юни 2024 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС


Украйна няма да отстъпва територии на Русия. Това декларира президентът Володимир Зеленски. Тази седмица той представи официално мирния си план, в който първа точка е незабавна покана за НАТО.
Според Москва този план тласка НАТО към директен конфликт с Русия.
Страх от разширяване на войната и в Близкия изток след седмица на смърт и разрушения.
Това не е краят на войната в Газа, това е началото на края. 
заяви израелският премиер Бенямин Нетаняху след ликвидирането на поредния лидер на Хамас и на фона на силен международен натиск за примирие.
Отмина седмица, в която Израел ликвидира най-издирвания си враг. Соченият за желязната ръка на Хамас и мозък на бруталната атака срещу Израел на 7 октомври миналата година Яхия Синуар беше елиминиран два месеца след като застана начело на организацията след убийството в Техеран на предишния лидер Исмаил Хания. За разлика по-дипломатичния си предшественик Синуар е привърженик на твърдата линия. На 25 години създава страховитата вътрешна полиция на Хамас, която търси и убива израелски шпиони. Планира първото въоръжено нападение на групировката през 1989-а - отвличане и убийство на двама израелски войници и още четирима души. Прекарва в израелски затвор 22 години. През 2011-а заедно с над хиляда други затворници е разменен за израелския войник Гилад Шалит. Посрещнат е като герой в Газа, след което бързо се изкачва в йерархията на Хамас.
Смъртта на Синуар не означава край на войната, подчерта израелският премиер Бенямин Нетаняху:
Имам ясно послание към хората в Газа - тази война може да свърши утре. Може да свърши, ако Хамас остави оръжията и върне нашите заложници. Хамас държи 101 души в Газа, граждани на 23 държави. Израел е решен да направи всичко по силите си, за да ги върне вкъщи, Израел ще гарантира сигурността на всички, които върнат нашите заложници. Към онези, които им вредят, имам друго послание - Израел ще ви намери и ще въздаде правосъдие.
От Хамас подчертаха, че убийството на водачи не означава край на групировката. 
Вторият човек - Халил ал-Хая заяви, че израелските заложници няма да бъдат освободени, докато войната в Газа не бъде прекратена и израелската армия не се изтегли напълно от анклава.
Според палестинци от Газа убийството на Синуар няма да промени нищо в положението им.
Убийството на Яхия Синуар няма да сложи край на войната. Израел прилага този подход на убийства, откакто сме се родили. Той убива палестинските ръководители. И продължава своята програма на убийства, унищожение и изселване. Войната няма да спре и този път.
В Израел роднини на пленниците, държани от Хамас в ивицата Газа, отново настояха за сключване на споразумение. 
Иранският външен министър Абас Арагчи заяви, че смъртта на Синуар ще е източник на вдъхновение за бойците на съпротивата в региона, а каузата за освобождение на палестинците е по-жива от всякога. 
Вашингтон обяви, че подновява опитите за постигане на примирие. 
Временните сили на ООН в Ливан - ЮНИФИЛ предупредиха за опасност от катастрофален регионален конфликт на фона на израелските военни операции срещу групировките "Хизбула" и "Хамас". 
Израелските удари взеха десетки цивилни жертви.
 Израел беше критикуван, след като от ЮНИФИЛ обвиниха израелските войски, че "многократно" и "умишлено" са обстрелвали и техните позициите.
Над 40 държави изразиха "пълна" подкрепа за "сините каски" и призоваха да бъдат защитени.
Хуманитарни организации предупредиха за нуждата от спешна помощ не само в Газа но и в Ливан
В Бейрут след среща с ливанския си колега Набих Бери председателят на иранския парламент Мохамед Багер Калибаф заяви, че страната му винаги ще подкрепя Ливан с "цялата си сила".
Войната в Газа и войната в Ливан бяха съпроводени от ескалация на отношенията между Израел и Иран.
Володимир Зеленски
Украйна няма да прави териториални отстъпки на Русия. Това предвижда така наречения "план за победа", който президентът Володимир Зеленски обяви пред парламента в Киев и представи в Брюксел пред евролидерите. Едно от предложенията - пакет за възпиране срещу определени руски военни цели.
Зеленски заяви, че ако "планът му за победа" бъде приложен веднага, е реалистично войната да приключи до края на следващата година. Той повтори призива си към Запада да бъдат вдигнати ограниченията за употребата на оръжия с далечен обсег срещу Русия и критикува Китай, Иран и Северна Корея за подкрепата им за Москва по време на войната. Той каза още, че Северна Корея де факто се бие на страната на Русия, както с хора на фронта, така и със севернокорейски работници в руските заводи и с оръжейни доставки. Северна Корея е изпратила 1500 войници от своите специални части в руския Далечен изток за обучение в местни военни бази и те ще бъдат разположени в бъдеще на бойното поле в Украйна, заяви и южнокорейското разузнаване. Общо Пхенян е решил да изпрати 12 хиляди войници да се бият срещу Украйна.
Руските власти определят подобни твърдения като "фалшива новина".   
Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков коментира украинския план за победа:
Украинският план очевидно е американският план, който предвижда да да воюват с нас "до последния украинец". Това е камуфлаж, наречен от Зеленски мирен план. А всъщност може да има мирен план, когато киевският режим изтрезнее и осъзнае колко безпреспективна е политиката, която води и си даде сметка за причините, които доведоха до конфликта. 
А президентът Владимир Путин се зарече да не позволи на Украйна да се сдобие с ядрено оръжие.
Американският президент Джо Байдън заяви, че е важно западните съюзници на Украйна да "поддържат решимостта" в подкрепата си за нея. Байдън се срещна в Германия с канцлера Олаф Шолц, а също и с френския президент Еманюел Макрон и британският премиер Киър Стармър. Няма обаче консенсус за предоставяне на оръжия с далечен обсег, за които Украйна настоява.
Няколко седмици преди изборите, които се очертава да бъдат много оспорвани, американската администрация се опасява, че евентуална победа на републиканеца Доналд Тръмп може да внесе смут във връзките със съюзниците. 
Доналд Тръмп
Тръмп критикува Зеленски наред с настоящия държавен глава Джо Байдън, че не са намерили компромис с Кремъл преди руските войски да нахлуят в Украйна през февруари 2022 година. 
Президентът Джо Байдън, който тази седмица обяви поредната военна помощ за Украйна, се надява тази линия да бъде продължена от вицепрезидента Камала Харис, която е кандидат на демократите. Харис втвърди тона с наближаването на изборите. Отчетен беше ръст на популярността на Тръмп след бурното и успешно начало на кампанията на Камала Харис, когато замени Байдън. 
В Литва опозиционната Социалдемократическата партия спечели изборите и ще се опита да състави коалиционно правителство с още две формации. 
Потенциалните заплахи от страна на Русия и повишаващите се разходи за живот белязаха изборите в в страната. Активността от 52 процента беше по-висока от миналите избори. Любопитен е и високият резултат от 17 процента на антисистемната формация "Зората на Немунас". Социолозите отчетоха също, че избирателите са гласували за смяна на правителството на Ингрида Шимоните, което управлява от 2020-а, въпреки увеличението на доходите и ниската инфлация. 
Изследване по въпроса защо някои народи просперират, а други не и ролята на институциите по въпроса донесе Нобелова награда за икономика на трима американски учени - Дарън Аджемоглу, Саймън Джонсън и Джеймс Робинсън. 
Общества със слабо върховенство на закона и институциите не генерират растеж или промяна към по-добро - това е изводът на Комисията за наградата за икономически науки на базата на изследването. 
Европейската централна банка не очаква рецесия в еврозоната, а "меко приземяване" на икономиката, заяви гуверньорът Кристин Лагард след изнесеното заседание на управителния съвет в словенската столица Любляна.
Очаквано трите водещи лихви на банката бяха намалени с нови 25 базисни пункта.
През следващите месеци ще има покачване на инфлацията, но това няма да наруши общата тенденция към овладяването ѝ, увери Кристин Лагард.
Много от европейските държави подкрепиха идеята за създаването на центрове за мигранти извън границите на ЕС, в които да се изпращат тези, на които е отказано убежище в общността или чиято процедура по предоставяне на убежище все още предстои.
Италия вече прилага модела в Албания по силата на споразумение между двете страни.
Съдебно решение обаче нанесе удар по плана за пренасочване на мигранти и правителството в Рим ще обсъжда правила за продължаване на проекта.
Министърът на вътрешните работи на Венецуела обяви, че са арестувани 19 "наемници", сред които и няколко американци. Те са заподозрени за участие в заговор за сваляне на президента Николас Мадуро.
„Планът им е бил да се сложи край на Боливарската революция“, каза Кабейо, като увери, че арестуваните са участвали в трафик на оръжие от Съединените щати. 
Според властите в Каракас арестуваните са свързани американското правителство, ЦРУ и испанските разузнавателни служби. Испания отрича какъвто и да било подобен план.
Николас Мадуро
Правителството на Венецуела често разобличава „терористични“ заговори за свалянето на Мадуро, който управлява от 2013-а. Спорното му преизбиране през юли предизвика демонстрации, в които загинаха над 20 души, 2000 бяха арестувани.
Космически апарат полетя към Юпитер от Космическия център на НАСА в Кейп Канаверал, щата Флорида. Ракетата „Фалкон Хеви“ на „СпейсЕкс“ изстреля сонда „Европа Клипер“, струваща над 5 милиарда долара. Тя се отправи към далечната планета и луната й Европа, която има океан под повърхността, за да изследва условията за живот там. Пътуването до целта ще отнеме пет години и половина. 
В зоопарка в Берлин официално представиха пред медиите едно от двете бебета близнаци на пандата Мън Мън, които се родиха през август. Директорът на зоопарка обясни:
В началото малките панди ще излизат само за един час всеки ден. С течение на времето престоят им навън може да бъде удължен в зависимост от тяхното състояние. Те тежат само по два килограма и половина. Има голям интерес към тях от цял свят. 
Шок по целия свят предизвика смъртта на певеца Лиъм Пейн. Вокалистът от "One Direction" почина на 31 години след падане от балкона на хотелската си стая в Буенос Айрес. 
Пейн се прочу като част от  момчешката група "One Direction", създадена през 2010 г. и превърнала се в една от най-печелившите в света. След разпадането й през 2016-а  Пейн се опита да прави солова кариера. Познал е обаче и тъмната страна на славата - споделял е за проблемите си с алкохола и депресиите. 
След смъртта му известни личности и фенове заляха мрежите с публикации и изявления в негова памет. 
Още от света през седмицата - в звуковия файл.

По публикацията работи: Савина Спасова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени