Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ще се търси подкрепа от бизнеса и популярни личности, за да се осигурят бъдещи технически и инженерни кадри

Учредяват общинска академия по математика във Враца

Целта е да се подобрят резултатите на местните ученици, оценявани като катастрофални

| Репортаж
Снимка: Rawpixel

Местната управа във Враца учредява Общинска академия по математика. Целта е да се подпомага обучението на врачанските ученици по този предмет. Причината са тревожно ниските резултати на възпитаниците на местните училища на тестовете след 7 клас и матурите.

Катастрофалните резултати на учениците по математика влязоха във фокуса на местната управа във Враца. Причината са редица проблеми, които вече възникват и тепърва ще изникват от неадекватната подготовка в училище в сферата на точните науки. Вече е налице хронична липса на важните за много обществени области технически и инженерни кадри. Позициите остават незапълнени въпреки добрите заплати. Нещо повече, Общината разработва мащабен проект за високотехнологичен Център за енергийно развитие и нови науки, който които ще захранва със специалисти и бъдещите ядрени мощности в Козлодуй. 

Заместник-кметът на Враца по образованието Петя Долапчиева напомня, че в начален курс област Враца е на четвърта позиция в страната, но след това "се случва нещо много тревожно, което ни сваля много ниско в класацията – 27-о място за 7-и клас".

До 4-ти клас децата са много активни, искат да участват във всички състезания, споделя Татяна Янкулова, родител на 11-класничка. По думите ѝ, след 5-и клас интересът на дъщеря ѝ рязко е спаднал. Като изпуснеш елемент от веригата, след това нещата стават много сложни и не могат да ги наваксат, отчита майката.

В опит да намерят решение на очевидно сложната задача - как да се подобрят резултатите по математика на врачанските ученици, от местната управа набелязаха пакет от мерки. Първите стъпки са срещи - дискусии с учители от различните образователни нива и представители на инспектората.

Ще бъде предложена общинска програма със състезания, в която да се включват и родители. Учителите да бъдат мотивирани по интерактивен начин да подтикнат децата да се занимават с математика, предвижда още общинският план за действие. Идеята на общинското ръководство е за каузата популяризиране на математиката да бъдат привлечени и публични личности.

"Ще търсим подкрепата и на бизнеса, и на IT компаниите, които ще се разпознаят като важен партньор в този процес", коментира кметът Калин Каменов. По думите му, Враца ще е първата община у нас, която стимулира допълнителното обучение по математика "по щадящ и стимулиращ начин".

По публикацията работи: Яна Боянова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна