Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ралица Трифонова: Израел не може твърде дълго да издържи война на няколко фронта

| Интервю
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Израел не може твърде дълго да издържи война на няколко фронта, заяви пред БНР арабистът Ралица Трифонова. Тя изброи фронтовете, на които страната воюва и каза:

"Не мисля, че Израел е в позиция, която може да продължи твърде дълго. Въпросът е какво ще се случи оттук натаък и каква е стратегията на страната". 

Тя подчерта, че Израел започва да пести оръжието си, което за нея е сигнал за проблем

Трифонова изказа съмнение, че убийството на лидера на "Хамас" може да внесе сериозна промяна в хода на войната. 

"Това е движение, което има своята история и организационни структури. Динамиката на войната не се определя само от една личност", обясни тя, като подчерта също, че в тези организации отстраненият много бързо бива заменян.
Омразата ражда омраза, категорична бе Ралица Трифонова в интервю за предаването "Преди всички". Тя напомни, че този цикъл от насилие не продължава само от година, а конфликтът е от десетилетия. Според нея е много трудно в момента при това напрежение, при толкова много насилие, да се мисли за мир и съвместно съжителство, което да е основано на взаимно уважение и гаранция за сигурност за двете страни, а това, по думите ѝ, е необходимо условие, за да се постигне повече стабилност в Близкия изток. 

Арабистът напомни и за 3-седмичния мирен план, който е бил на масата още докато лидера на "Хамас" е бил жив. Той съдържа няколко точки и е бил одобрен вербално от "Хамас". Планът включва край на войната, пълно изтегляне на Израел от Ивицата Газа, освобождаване на всички израелски заложници, замяна на палестински затворници, предаване на властта в Газа на технократско и експертно правителство, което да отговаря за всички въпроси, свързани със сигурността, изброи тя. По думите ѝ този план е представен на Израел, САЩ и на медиаторите в лицето на Катар и Египет.

Войната в Газа се превръща в една от основните теми на предизборната кампания в САЩ, коментира също Трифонова. Според нея подкрепата на САЩ, без значение кой е стопанинът на Белия дом, е неизменна за Израел и тя е на различни нива. 

Цялото интервю на Илия Вълков с Ралица Трифонова в предаването "Преди всички" чуйте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Анастасия Крушева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна