Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тихомир Безлов: Има една партия, която доминира в купуването на гласове

"Корпоративният вот е повече от купения"

| Интервю
Тихомир Безлов
Снимка: Савина Спасова, БНР

Има една партия, която купува най-много гласове. Тя беше една, тази партия, но се раздели на две. Общите очаквания са, че няма да има революция в некупуването на гласове

Това коментира в интервю пред БНР Тихомир Безлов от Център за изследване на демокрацията.

"Виждаме планирани операции и МВР се опитва да направи повече акции от предишните избори. Ползата е, че като са повече, част от контингента ще се пази повече и ще купи по-малко гласове. Но почти никога не се засяга корпоративният вот, а той е по-голям от купения", сподели Безлов в предаването "12+3".

Според него част от проблема е, че МВР не работи с агентурна информация или събрана целенасочено, "обикновено някоя партия или коалиция пуска сигнал до МВР и те трябва да го проверят".

Безлов припомни как преди години е имало сериозен корпоративен вот в тецове и мини и всички знаели, но нищо не се променило. 

"Да, в предприятие може да има натиск за гласуване, вие как го доказвате това?".

Той каза, че има осъдени, но те са на ниски нива. А от коя партия купуват гласове, става ясно в съдебната зала, но това не решава проблема.

"Проблемът е, че сте хванали и сте осъдили, но равномерно ли сте хващали от всички партии? Сега тече дискусия, защото това е кампанията с повишен интерес към купуване на гласове, купува се много повече и доминира една партия. Съображенията са, че МВР по тях не работи. По тази партия – има ли политически чадър? А конкурентната им партия, нали се разцепиха, казва - и по вас не работят", коментира Тихомир Безлов. 

И допълни:

"Това, което със сигурност е вярно, че вероятно има зависимост от ситуацията и началниците се съобразяват с тази доминираща партия. Съобразяват се и избягват по-тежки мерки, защото след това не е ясно кой ще дойде на следващите избори и какви ще са последиците за тях, ако са прекалено активни".

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Александра Никова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна