Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Емил Радев: Очаквам до 2 години ефективно да заработи Пактът за миграцията

| Интервю
Емил Радев
Снимка: http://emilradev.eu

Очакваме скоро да има законодателно предложение за създаването на мигрантски центрове извън ЕС, където да се държат пристигащите бежанци и да се държат тези, които нямат право на връщане, коментира евродепутатът Емил Радев в интервю пред БНР. 

Той припомни, че Италия и Австрия поставиха въпроса ЕС да създаде условия за връщане на сирийските бежанци. 

"За съжаление, трябваше време, за да се разбере, че трябват по-решителни мерки да се пази много по-добре външната европейска граница. И да се справяме по-добре, да връщаме тези, които нямат право на убежище, а не да ги оставяме с години да живеят и да извършват престъпления и атентати в Европа. Без право на убежище един на петима е върнат. Тези мерки са закъснели и се надявам скоро да има законодателно предложение, защото засега говорим само като предположение", смята Емил Радев. 

В предаването "12+3" той обясни, че се използват всякакви методи да се забави връщането на мигрантите, като например да се отиде в друга държава членка и да се иска отново убежище, да се обжалва в съда и да се възползват от тромавите процедури. 

"И като му се откаже, нелегалният отива в трета държава членка, защото те могат да се движат свободно в ЕС. И затова беше приет Пактът за миграцията, който ефективно ще започне да работи след около 2 години. Така че да не могат да искат в друга държава членка убежище, ако в първата е отказано", каза евродепутатът. 

Той се надява, че съвсем скоро ще има законодателно предложение са създаването на изнесени извън ЕС центрове за мигранти.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 
По публикацията работи: Александра Никова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна