Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Климатиците изместват "Топлофикация" в София, посочи той

Людмил Костадинов: Достатъчно е да отопляваме до 20-21 градуса. Всеки отгоре води до 5 % по-високи разходи

"В Козлодуй пък е най-изгодно да се отопляваме с парно"

| Интервю
Людмил Костадинов
Снимка: Таня Милушева

Климатиците изместват "Топлофикация" в София. Това обясни пред БНР Людмил Костадинов, главен експерт в Агенцията за устойчиво енергийно развитие, след като започна поетапното пускане на парното в столицата.

"Вкъщи предпочитам да се отоплявам на климатик. Парното го държа на едно – колкото да не замръзне".

Топлината преминава много лесно през вътрешните стени, защото те не са изолирани и когато в блока една трета или половината потребители са си изключили парното, тогава се налага някой да плаща за сметка на другите, посочи още той в предаването "Хоризонт до обед". 

В Козлодуй пък е  най-изгодно да се отопляваме с парно, отбеляза експертът. 

"Там източникът на топлинна енергия е вятърната централа. Плаща се само изградената мрежа и уредите, които сте си купили за отопление, както и абонатните станции. Докато топлофикациите, които използват природен газ, са зависими от цените му. Такива са София и Пловдив, както и повечето големи в страната". 

В България много хора биха станали енергийно бедни при тези цени и на отоплението, и на електроенерегията, предупреди Людмил Костадинов.

Той обясни, че дори да се отоплява само една стая, това ще се отрази на температурата и в съседните помещения, макар и по-слабо.

"За едно нормално жилище е достатъчно да се поддържа температура от 20-21 градуса. Всеки градус отгоре води до 5 % увеличаване на разходите". 

Костадинов посъветва да се избягва честото въртене на винтила на радиаторите. Той предупреди също, че климатикът върти и разнася вътрешния въздух, а това може да бъде опасно, ако в жилището има заразно болен.

Цялото интервю може да чуете в звуковия файл. 

По публикацията работи: Мария Сивкова - Илиева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна