Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Любопитно: В САЩ новинарски служби назовават победителите в изборите

| Репортаж
Снимка: ЕПА/БГНЕС

По-малко от 2 седмици преди президентските избори в САЩ милиони американци гласуваха по-рано по пощата. Традиционно демократите гласуват по-рано, докато републиканците предпочитат да го направят в деня на изборите. Тази година обаче повече привърженици на Републиканската партия са активни и в периода на ранно гласуване. Денят на изборите в САЩ е вторник, 5 ноември, но избирателната дейност е в разгара си, след като секции вече отвориха в почти цялата страна. Според последни данни, цитирани от "Ню Йорк таймс", над 12 млн. души вече са подали глас по пощата или лично.

В Съединените Щати, за разлика от България, ключовото становище за изход от избори не идва от държавна агенция. Отвъд Океана тези, които назовават победителите, са новинарски служби.

Сини и червени вълни ще заливат екраните на американските телевизии в началото на месеца с обобщения и проекции за националния вот на 5-и ноември. И ако в България включването на говорителя или говорителката на ЦИК традиционно е това с най-голяма тежест, в САЩ думата имат журналистите. На база на внимателни анализи на резултати и екзитполове медии в Америка назовават победители.

Над 150 години "Асошиейтед Прес" е една от институциите, към които се гледа след избори. Неотдавна "Вашингтон Пост" публикува статия, с която читателите погледнахме зад кулисите на една мащабна операция, в която, по думите на журналисти в АП, "прецизността е абсолютният златен стандарт". В статията пише, че в естеството си процесът наподобява задача по математика за четвърти клас:

"Нощта на изборите е и урните за затворени. Бюлетините все още се броят и един от кандидатите за момента изостава. Към този момент възможно ли е изоставащият кандидат да надмине водещия и да победи?".

И ако отговорът е "не", АП съобщават кой според тяхната преценка печели.

Търсенето отговора на задачата изисква навигиране между различни регионални процедури и събиране на информация от страната в реално време. Екипът, който взема решения кой може да бъде обявен за победител, е от около 60 души и те работят на пълно работно време, дори когато няма избори. Те се очаква да са запознати с изборното законодателство и да разбират какво се случва на място.

А как се решава дали да се обяви проекцията за дадена битка? За всеки щат има човек, който работи с анализатор. Ако двамата се съгласят, че кандидатът, който е назад, няма шанс за победа, те изпращат препоръката си на редактор. Ако и тримата се съгласят, АП взема решение за назоваване на победителя, пише "Вашингтон пост", като допълва, че при президентските избори когато броят гласове за електоралната колегия наближи минимумът за победа, се намесват по-висшестоящи.

В началото на месеца и от телевизия "Ен Би Си" разкриха подробности за своя подход. "Ен Би Си" е част от консорциума National Election Pool, в който са още новинарски организации като "Ей Би Си", "Си Би Ес" и "Си Ен Ен".

В ранните вечерни часове на изборите те използват данни от екзитполове, за да определят дали има места, където победителят е ясен. Те работят с Edison Research за събиране на своевременна информация. Наети са "репортери" или стрингери, които са тренирани да събират данни от специфични локации от местни официални лица, свързани с изборите. Използват се и данни от щатски официални бюлетини.

"Ен Би Си" казват, че правят независим от останалите медии анализ, който взема предвид данните за гласуването и екзит пола и използва статистически модели. Повечето от експертите, които работят в екипа, са с докторат по анализ на данни, социологически допитвания, изборна администрация или политически науки.

Очертава се победителят от изборите за Белия Дом тази година да не стане известен веднага, както беше през 2020-а. Колкото по-дълго е чакането да се разбере кой е спечелил, толкова по-голямо поле на изява се дава за съмнения в интегритета на изборите, което пък е добре дошло за авторите на разпространяващите се онлайн бързо, мащабно и без бариери конспиративни теории.

В такава среда прозрачността за процесите в медийни организации е ключова за журналисти, особено във времената, в които традиционните журналисти са обвинявани в тенденциозност в работата си и има спад в доверието към професията като цяло.

Прозрачността, вдигането на завесата, е една от ответните реакции с надеждата за информация от вота повече хора да консумират отговорни медии.

Репортажа на Младен Петков в предаването "Преди всички" чуйте в звуковия файл.

По публикацията работи: Анастасия Крушева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна