Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Генералният ни консул в Одрин: Няма данни за купуване на гласове

Радослава Кафеджийска: Нормалното протичането на вота в неделя е обезпечено

| Репортаж
Снимка: Мария Петрова

Няма данни за купуване на гласове на територията на генералното ни консулство в Одрин, нито има напрежение след атентата в Анкара, който беше извършен в сряда. Това заяви за БНР генералният консул на България в турския град Радослава Кафеджийска. 

31 са разкритите секции в Одрин и Тракия, като в 17 от тях ще се гласува с машини. Командировани и обучени са съответните служители на Министерството на външните работи, които ще подпомагат изборния процес в неделя. Обстановката остава спокойна, а нормалното протичането на вота в неделя е обезпечено, подчерта Кафеджийска:

"В Тракийския регион няма напрежение. Тъй като пътуваме в консулския окръг и виждаме, че има, включително в близост до избирателните секции, агитационни материали. Уведомили сме отговорните заместник областни управители за подпомагането на процеса по организация и провеждане на нашите избори, че тези агитационни материали в предизборния и в изборния ден следва да бъдат отстранени".
Дипломатът обясни също, че няма информация за опити за купуване на гласове:

"Класическото купуване на гласове, за което говорим в България, за отговорниците, за схемите, за списъците, т.нар. купувачи на гласове - не, тук такова нещо няма, такава организираност и в този смисъл, в който се говори в България, поне до нас не е достигала такава информация за такива организации - нито ни е давана такава информация от турските официални власти, нито сме имали официална или неофициална информация от изселническите организации". 

Изборите в Турция; Снимка: Мария Петрова
Не се очаква висока активност на парламентарния вот в неделя, но няма изгледи и за бойкот на изборите, какъвто призив отправи миналия уикенд една от изселническите организации в Турция, подчерта също генералният ни консул в Одрин. Хората в Тракия използват изборите не само за да гласуват, но и за да общуват, а промяната на политическата ситуация в България може да доведе до различни резултати, каза още тя. 

Представители на изселническата организация "Балкански турци" за района на Одрин разказаха пред БНР, че разделението сред политическите партии в България е довело до разочарование сред гласоподавателите и ще има негативно отражение върху избирателната активност.

Екипът на БНР получи информация, че една от изселническите организации – "Бултюрк", е сигнализирала областната управа на Истанбул заради наличието в мегаполиса на плакати с агитация на една от българските политически сили. От "Бултюрк" настояват за отстраняването на материалите.

Целия репортаж на Мария Петрова в предаването "Преди всички" чуйте в звуковия файл. 
По публикацията работи: Анастасия Крушева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна