Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Предсрочни избори – 27 октомври 2024г.:

Българите в „Долната“ земя дадоха своя вот за надеждата

„Печели този, който се отказва последен. Ако вярваме и искаме демокрацията в България да спечели…, трябва да упорстваме, въпреки че е обезсърчаващо“- каза за Радио България Изабела Шопова от Бризбън, Австралия

4
Изборната секция в Бризбън
Снимка: личен архив

Близо 6 000 души са определили себе си като етнически българи в Австралия при последното преброяване на населението в държавата-континент през 2021 година. 3 300 от тях са посочили, че са родени в България. Най-многобройни са нашите сънародници в австралийския мегаполис Мелбърн.

"По последни официални данни тук сме около 870 българи" – посочи пред Радио България Манчо Манчев, заместник председател на изборната секция в града, в която преди три месеца правото си на вот упражниха точно 80 българи. Час преди края на изборния ден днес вече се наблюдава подобрение на резултата и гласувалите са 88. Изборният процес е преминал без никакви проблеми, спокойно и без нарушения в традиционното за избори в Мелбърн помещение към българската църква в града. "Комисията е много опитна. Работим отлично с посолството, с посланика и консула на България в Австралия и всичко е изключително гладко и отработено" – заяви Манев. И допълни, че хората влизат в секцията  усмихнати да упражнят гражданското си право.

Изборната секция в Мелбърн
"Нагласите са много разнообразни – от голяма позитивност до сарказъм. Някои от българите казват - ще се видим след три месеца. Други се надяват, че с този глас и с тези избори ще приключи омагьосаният кръг, в който сме попаднали. Хората, които не идват да гласуват обикновено не идват, защото е прекалено трудно като организация и дълго е разстоянието, така че трябва да посветят поне половин ден на гласуването."

Днешните избори в Мелбърн носят и любопитна констатация сред гласоподавателите.

"Интересното нещо, което наблюдаваме тук е, че има нови лица, които идват да гласуват. Лица, които не сме виждали на предходните и на изборите преди това. Така че, може би при нас седмите поред парламентарни избори предизвикват лека мобилизация. Това се отразява и в броя на гласувалите, така че да може да има положителна нагласа, която превишава негативната от този факт.“ 


А сънародниците в слънчевата държава гласуват и този път за :

„За надежда. Гласуват за едно ново и работещо правителство. Гласуват за това техните роднини, които са останали в България да имат най-сетне стабилно правителство и едно по-добро бъдеще“ – казва Манчо Манев и признава, че е скептичен в реализирането на четиригодишния пълен мандат на 51-ия български парламент, което от своя страна води до още размисли и страсти.

"Бих казал, че това е доста опасно и неприятно, защото дава едно време на хаос и на безхаберие, в което всъщност държавата няма никакво развитие - нито в законодателството, нито в дигитализацията, нито в инфраструктурата, нито в администрацията. Нищо от тези неща няма как да се случи и подобри, когато няма работещо истинско правителство, а има едно служебно, което просто „тупка топката“ докато дойдат новите" – смята българинът.


Не на същото мнение е сънародничката ни  Изабела Шопова, която живее в Австралия от 2008 година и днес е секретар на изборната ни секция в Бризбън. Без претенции да бъде политически анализатор, а добър математик пред Радио България тя каза:

"Базирано на досегашния ни опит не мисля, че следващите избори ще са след четири години. Но също така не мисля, че е трагично, ако следващите избори са след шест месеца. За мен това е демократичният процес. Това е начинът, по който едно демократично общество преминава през периоди на криза. Според мен има дълбока не само политическа криза, но и дълбока криза в обществото ни и този политически проблем, който не успяваме да разрешим с повтарящите се избори е един от симптомите й."

Изборният процес в Бризбън днес е протекъл нормално без проблеми и с умерен интерес сред гласоподавателите. При предварително подадени 47 заявления за гласуване своя вот са дали 42-ма от българите в Бризбън.

"Всички изразяват надежда, че този акт на гласуване ще направи нужната промяна. Но в същото време всички се съгласяваме едни с други, че може да се наложи отново да идваме на избори. Мисля, че винаги има хора, които вярват искрено в демократичния процес и в необходимостта да извършваме тези действия, дори тогава, когато надеждата намалява и тогава, когато не виждаме промяната да се случва в кратък срок. Но в същото време има и много хора, които постепенно се обезсърчават. Тук, при нас се наблюдава много ясно как намаля значително интересът към парламентарните избори в сравнение с преди три години.“ 

И докато служебният премиер Димитър Главчев се надява 27 октомври да постави край на сериала "Игра на избори" по български, то като автор на книгата "Приказки от горната и долната земя" Изабела Шопова от своя страна очаква днес своята приказка за надеждата.

"Аз лично вярвам в това, че печели този, който се отказва последен. Ако вярваме и искаме демокрацията в България да спечели, ако вярваме в принципите на демократичния процес, трябва да продължаваме да го прилагаме и да упорстваме, въпреки че е обезсърчаващо" – казва една от гласувалите днес българи в Бризбън, Австралия.

Снимки: личен архив


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна