Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Асен Григоров: Не е лошо, че има 9 партии, политическото представителство става по-сериозно

"Бойко Борисов да бъде премиер не ми се струва възможно при тази конфигурация"

| Интервю
Снимка: Стопкадър, bTV

Девет партии в 51-ото НС за някой е зле. Не е лошо, че има 9 партии, защото политическото представителство става по-сериозно и повече групи от обществото ще видят себе си в НС, каза журналистът и собственик на сайт Асен Григоров в интервю пред БНР.

"От друга гледна точка не е толкова добре, защото парламент с 9 политически сили и най-голямата с 66 депутата, прави задачата за съставяне на правителство много трудна. А това беше основна линия в предизборната кампания на ГЕРБ и на ПП-ДБ. И тази задача вече става трудна", коментира той в предаването "12+3".

За общо управление на ГЕРБ и ПП-ДБ той каза:

"ПП-ДБ дадоха формула и това е за равноотдалечен премиер. Според мен нямат човек и това беше отворена формула, около която да се съберат двете политически сили, в леко сложни отношения, като ГЕРБ и ПП-ДБ. Като за този равноотдалечен премиер, според мен, са имали предвид фигура с достатъчно политически опит, интегритет почтеност и морал, който може между политически сили за ново мнозинство, да състави програма и добър екип на МС и да получи подкрепа в НС. Вижда ми се логично, това не е правено от времето на Димитър Попов."

Според него единствената възможност на НС е "да се търси премиер, които да спечели доверието на партиите, които ще съставят мнозинство".

"Бойко Борисов да бъде премиер не ми се струва възможно, с най-голямо уважение. Г-н Борисов премиер и партиен лидер, при тази конфигурация ми се струва, че няма как да се случи. Не харесвам този наратив на поставянето на условия. Всяка партия влиза с ангажименти и програма", коментира Асен Григоров.

Той припомни исканията на ПП-ДБ, свързани с приемането на антикорупционно законодателство – едно решение за методологията за избор на председател на КПКОНПИ, една поправка в Закона за сигналоподателите и приемане на Закон за личния фалит, който вече има законопроект, минал е комисия и може да се правят поправки.

Елена Дариева: Лидерски дебат липсва от предпазливост и заради страха от провалСлави Василев: Още от същото ще гледаме в следващите 3 г., ако Радев не направи нещо друго

"За мен  остава открит въпросът какви бяха тези негативи от сглобката на ПП-ДБ и ГЕРБ. Дали част от избирателите ги наказаха, защото са били в сглобка или ги наказаха, защото развалиха сглобката? Фактът, че вдигат малко резултата, означава, че поне няма продължаващо разочарование. Хубаво е, че повече българи излязоха да гласуват", призна Григоров.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.
По публикацията работи: Александра Никова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна