Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доц. Фоткова: Здравето на микробиома влияе на нервната система

Има основна връзка между функцията на стомашно-чревния тракт и главния мозък. При нарушение на функциите на стомашно-чревния тракт може да възникнат заболявания свързани и с централната нервна система, вкл. невродегенеративните заболявания. Това каза в интервю за Радио Варна доц.Светлана Фоткова-Георгиева от факултета по фармация на варненския Медицински университет.

За да подобрим състоянието на нашият микробиом, първата стъпка е наблюдението – как реагира организма ни на приема на различните продукти, подчерта доц. Фоткова. Нашият организъм има свойството много бързо да ни покаже какво е полезно за нас и какво не е. 

Няма унифицирана диета, подходът трябва да е индивидуален

При наличие на симптоматика като болки, възпаление, газове, диария и т.н., трябва да се потърси гастроентеролог, а понякога и с алерголог.

Лекар да ни изпише подходящия пробиотик за нас в момента

Нашият стомашно-чревен тракт е дом на над 400 бактерии, като само 4-5 от тях са полезни. Всички останали са условно патогенни. Това означава,  е при спад на имунната система, те се активизират, отделят токсини или се умножават твърде много и могат да предизвикат съответната патология.

Така че - приемът на пробиотици е добре да е с точно тези полезни щамове от микроорганизмите, те да са в най-голямо количество. А не да се приемат безброй много микроорганизми, за да имаме балансирана стомашно-чревна флора.

В зависимост от това дали имаме някакво заболяване, тогава е необходимо да приемаме някакви хранителни добавки. Би било добре това да става под контрпл на лекар-специалист, предвид на това, че особено при възрастните хора се наблюдава полипрагмазия, тоест прилагане на много лекарства (за хипертония, сърдечно-съдови заболявания и т.н.).

Излишното внасяне на хранителни добавки може по-скоро да предизвика лоши странични ефекти, отколкото положителен. Затова трябва да се прецени от специалист необходимостта от употребата на хранителни добавки. Трябва да сме внимателни и с т.нар. суперхрани, подчерта доц.Фоткова.  

Цялото интервюто може да чуете в аудиофайла.

По публикацията работи: Мариела Димитрова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени