Институтът е създаден през 1902 г. като Държавна опитна станция по лозарство и винарство във връзка с филоксерната криза и масовото загиване на лозята в България. Регионът на Плевен е определен като подходящ за основаване на станцията по препоръка на известния в Европа професор Пиер Виала от Парижкия земеделски институт. По-късно станцията прераства в институт.
"Всеки си пожелава здраве и берекет. Напоследък много берекет няма - сушата, много сериозна градушка. Много от лозарите нямаха реколта или ако имаше, беше символична. Там, където не е имало катаклизми, най-вероятно са си имали добра реколта", коментира пред БНР доц. Емил Цветанов, директор на Института по лозарство и винарство.
"Тук трябва да е концентрирана и е концентрирана цялата научна част. Работим почти във всички направления на лозарството, на винарството. Членове сме вече на няколко сдружения – едно от тях е Сдружението на дунавските винари. Правим и винен туризъм. Търсят ни, когато имат проблеми с грозде, лозя, със самата технология на отглеждане, с растителната защита. И за съвети, за резитба ни търсят. Новите сортове, които вкарахме преди няколко години – заделили сме от тях, тестирали сме ги. Лека-полека се опитваме да отговорим на големия интерес към новите сортове."
"Към 1800 са сортовете с подложки. Много отдавна финансирането на асортиментите беше прекъснато", посочва още доц. Цветанов.
По думите му, лозарите вече са осъзнали, че сами нищо не могат да направят и трябва да се сдружават.
"Правят се пътища на виното. Много от винарните започват да си правят и къщи за гости, които могат да предложат целия продукт."
Цялото интервю чуйте в звуковия файл.