Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Доц. Огнян Боюклиев: Законът за храните няма да проработи, защото е бухалка

| Интервю
доц. Огнян Боюклиев
Снимка: Борислава Борисова
Чуй новината! Чуй новината:

Проектозаконът за хранителната верига, пуснат за обществено обсъждане, е удар към малкия производител, удар срещу българското, защото прави вносът по-изгоден, не да вземеш хубавото българско мляко от Родопите, а да купуваш суровината по-изгодно, а понякога и сухо мляко от Украйна. Така комемнтира доц. Огнян Боюклиев, икономист от Института за икономически изследвания на БАН, в интервю пред БНР.

"Този закон е недоносче, той няма да сработи, той е бухалка и силен популизъм. Убеден съм, че няма да сработи", заяви икономистът в предаването "12+4".

Той посочи, че неправителствена организация е дала отрицателно становище на около 150 страници:

"Борим спекулата, а никъде не е казано, какво е спекула. Не харесвам, че в закона имаме административни надценки. Това е абсурд, никъде го няма в Европа".

Според него най-скандалното е, че се говори за български стоки – "кой са българските стоки?"

И попита дали месо, внесено от Германия, преработено у нас и пуснато като филе, това ли е български продукт?

"Ако взема масло и го разфасовам в малки пакети, става ли български продукт. Няма дефиниция, кое е български продукт и кое е спекулата", посочи доц. Боюклиев.

За увеличаването на цените – от борсата до потребителя той коментира, че на тържището едни момчета с дебели златни ланци чакат земеделския производител с камиона и питат: "Какво караш и на каква цена?". Ако не им хареса цената, те му я определят.

"Председателят на ДКСБТ прави основна грешка, успокоява хората, че няма увеличаване на цените. И снощи каза, че не растат. А мен ме срещат съседи и казват, че има увеличение на цените. В Хърватия имаше протести, но те питаха къде са традиционните хърватски стоки. Аз бих казал, къде е нашият домат, той е пластмасов и е от Испания", каза още доц. Боюклиев.

 И попита:

"Каква е тази политика за евтина храна, евтин хляб. Не, трябва да е скъп и качествен българският хляб, от българско зърно, българско брашно с хубава закваска, с щипка сол, а не със сурогат и подобрител. Хлябът ни трябва да е здравословен".

Според икономиста трябва да се повишат данъците у нас, не да бъдат най-високите в Европа, но не може и да са най-ниските.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Александра Никова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна