Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Бюрокрация и климатични промени свиват българското биопроизводство

Снимка: БГНЕС

На световната карта на биоземеделието България не е просто точка, а пъстра мозайка от хранителни продукти, носещи аромата и вкуса на неопетнената природа. От нашите био сертифицирани площи тръгват търсени по света култури – етерично-маслени растения за световната парфюмерийна индустрия, диви билки от чистите планински склонове, мед с уникални вкусови нюанси, биологично отгледани плодове и грозде за вино…Но парадоксът е, че докато пазарът на биопродукти у нас бележи ръст, докато изнасяме значителни количества суровини зад граници, родните производители бавно отстъпват под натиска на климатичните промени и на бюрокрацията. Албена Симеонова, председател на Българска асоциация "Биопродукти", внася яснота по темата:

Албена Симеонова

"В световната практика има две понятия – конвенционален продукт и биологичен продукт. Чували сме за разни на баба или на дядо продукти от планината, за "автентичен" или "натурален" вкус... Но това попада в категорията конвенционален. Биологичният продукт е този, при производството на който не се използват никакви пестициди, химически торове и ГМО. Как се доказва това ли? Правят се анализи на почвата, на растенията, на плодовете... Клиентът може да разбере дали продуктът е биологичен по етикета, изобразяващ зелено листо с 12-те звездички в зелено или черно. Аз самата съм биопроизводител на винено и десертно грозде и от виненото произвеждам вино, така че има и няколко изби в България, които произвеждат биологични вина."


Въпреки доброто ни реноме на световните пазари, само около 2% от обработваемите земи в България са сертифицирани като био. Това е рязък спад спрямо 5% преди десетилетие. И докато конвенционалният фермер свободно прибягва към химикали срещу щетите от градушки или суша, единствената защита на биоземеделеца срещу зачестилите природни бедствия е скъпо струващата и невинаги ефективна т.нар. биологична растителна защита. А прогнозите за тазгодишната реколта не са никак оптимистични.

"Истина е, че климатичните промени най-много рефлектират върху производствеността на биопродукти. И не само липсата на напояване на почвите заради сушата, но и киселинните дъждове, сахарските ветрове и т.н. Това ни влияе изключително неблагоприятно, защото ние не използваме никаква химия. Но не по-малко сериозен е и проблемът с бюрокрацията и административната тежест – планини от документи, сертификации, проверки, отчети и т.н.И още – за да станеш официално биопроизводител, минаваш през "преходен период" от 2-3 години. През това време работиш по всички био изисквания, добивът ти е по-нисък, но… продаваш на конвенционални цени, защото още нямаш сертификат. Тоест – харчиш повече, печелиш по-малко и чакаш" – казва Албена Симеонова.

Между 80-90 % от родната биопродукция заминава в държави като Германия, Скандинавските страни или Великобритания, но под формата на суровина. Така слънчогледът от Добруджа се преработва в Нидерландия и се превръща в био-зеленчукова паста, а малините от Родопите –  в био конфитюр Made in Germany. "Дали ще е слънчоглед, пшеница, чушки и т.н., там ще ги преработят в лютеница или в сокове и ще ги докарат тук на 5 евро, вместо на 5 лева" – пояснява Албена Симеонова и добавя:

"И бих обърнала внимание на политиците – помогнете на българския биопроизводител да си преработва продукцията от собствената ферма чрез специализирана мярка – както беше при предишна програма на стойност около 20 млн. лв., довела до бум в биосектора. Подкрепата за изграждане на малки цехове би дала възможност фермерите сами да произвеждат виното си, конфитюра си и други изделия с добавена стойност."

И все пак има надежда –  младите у нас все по-често търсят био храните, произведени в България. "Защото са вкусни, здравословни, пазят околната среда и, не на последно място, създават заетост – при нас почти всичко се извършва на ръка" – обобщава Албена Симеонова и призовава хората да изберат българското биопроизводство.

Вижте още: 


Снимки: БГНЕС, Facebook /Българска Асоциация Биопродукти, Facebook /Албена Симеонова, БТА 
По публикацията работи: Марта Рос
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна