Еврокомисията одобри българската програма за развитие на човешките ресурси

Програма "Развитие на човешките ресурси" 2021-2027 е одобрена от Европейската комисия и е първата в България, която получи "зелена светлина" от Брюксел, съобщи социалното министерство. Бюджетът на програмата е над 1,9 млрд. евро. и те трябва да подкрепят..

публикувано на 03.08.22 в 15:28
Газовият танкер

Първият от 7-те американски танкери с газ пристига през октомври

Изпълнителното бюро на партия ГЕРБ в неделя обсъди газовата криза в България, каза пред bTV депутатът Делян Добрев. "Решението е да започне незабавен търг за доставка на неруски газ по дългосрочен договор, който ще е поне с 30% по-евтин. Трябва и..

публикувано на 31.07.22 в 11:28

Производител на фарове разширява базата си в Пловдив

Турска фирма, производител на фарове за някои от най-известните световни автомобилни марки, инвестира 10 милиона евро в нов, втори свой завод в Пловдив. 4 милиона от сумата са отделени за закупуването на машините в него. Новата производствена площ,..

публикувано на 30.07.22 в 10:05

Въпреки политическата криза бизнес климатът остава стабилен

През юли 2022 г. стопанската конюнктура в страната се стабилизира. Мениджърите във всички сфери продължават да очакват нарастване на цените през идните 3 месеца , показва последното проучване на Националния статистически институт за бизнес климата..

публикувано на 28.07.22 в 12:07

Безвъзмездна помощ за апаратура и софтуер по Плана за възстановяване и устойчивост

Микро-, малките и средните предприятия вече могат да кандидатстват за безвъзмездна помощ при купуването на апаратура и софтуер за разработване на нови поточни линии и продукти, съобщиха от Министерството на иновациите и растежа. Мярката “Технологична..

публикувано на 23.07.22 в 16:37

В хаос ли е енергийната ни политика вследствие на политическата криза?

Очаква се извънредна и тежка зима в страните от ЕС вследствие на намалените газови доставки. Допълнително напрежение в тази насока внесоха и думите на руския президент Владимир Путин, който предупреди от Техеран, че цените на петрола " ще литнат до..

публикувано на 22.07.22 в 10:50

Предизвикателството днес: икономически растеж въпреки политическите турбуленции

Краткосрочната фискална стойност на падането на правителството възлиза на 900 млн. лв., според Лъчезар Богданов, главен икономист в Института за пазарна икономика. Но ако политическата криза се задълбочи, резултатът в средносрочен и дългосрочен план..

публикувано на 19.07.22 в 14:35

Добрата реколта от пшеница дава спокойствие за хляба, но проблемите в сектора остават

Кампанията по прибирането на реколтата от пшеница в страната ни е в разгара си, а заедно с това се отвориха отново въпроси около цената на зърното и дъмпинговия внос. От 20 години насам България увеличава добивите си от пшеница и други зърнени..

публикувано на 19.07.22 в 12:01

Инфлацията достигна нов рекорд от 16,9%

Годишният темп на инфлацията се ускори за шестнайсети пореден месец и през юни тя достигна 16,9% спрямо 15,6% през предходния месец, показват данните на Националния статистически институт. Основен възходящ натиск оказват увеличението на цените на..

публикувано на 15.07.22 в 12:59

Билкарството е жизнеопределящ отрасъл за много от малките населени места в България

Почти няма човек в България, който да не познава основните видове билки и да не е прилагал поне веднъж в живота си лечение чрез отвара от билки. Страната ни има изключително богата и разнообразна природа, затова на нашата територия се среща голямо..

публикувано на 15.07.22 в 12:30