Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Да си фермер на инат – как Димитър от Турия оцелява със 120 кози напук на бюрокрацията

Димитър Тотев
Снимка: Венета Николова

На фона на обезлюдените села в България и намаляващия брой животновъдни стопанства, един фермер от Подбалкана олицетворява упоритата борба за продължение на традиционния земеделски бит.

През последното десетилетие броят на козите в България е намалял с около 30%, показват официални статистически данни, а някои автохтоннинашенски породив даден момент са били на ръба на изчезване. Въпреки тревожната тенденция, Димитър Тотев от подбалканското село Турия решава да вдъхне нов живот на родния си край, като съживи една почти изчезнала порода – т.нар. българска бяла млечна коза.

Тази порода е сравнително устойчива на неблагоприятните климатични условия, добре се адаптира, което позволява нейното разпространение в цялата страна

"В началото отглеждах обикновена местна порода. А изборът ми на кози е поради две причини. Аз доста години бях в Гърция. Там работих при един човек, който притежаваше 700 бройки кози. Просто ми харесаха животните – лесно се гледат. Искат само да си по-внимателен, да не ги тормозиш и ти се отплащат с мляко. Сега гледам българска бяла млечна коза. Започнахме с 5 животни от Русе и така възстановихме стадото. За 10–12 години всички кози станаха бели, защото оставяме само тези, които носят гена на бащата. Породата е типично българска – създадена е тук, за нашия регион."

Процесът на селекция изисква години търпение. Днес фермата на Димитър произвежда до 300 литра мляко дневно в пиковия сезон. Но козите му дават мляко само четири месеца годишно. Останалите осем месеца те са бременни или пък яретата сучат. "Ако не успеем да продадем яретата за доглеждане, те продължават да сучат, а ние не вземаме мляко", пояснява Димитър и добавя, че основният му проблем е бюрокрацията.

Димитър произвежда и малки количества козе кисело мляко

"Тук просто много пречки има, много държавни органи. Ако един ти разреши, двама ще ти забранят – казва Димитър.– Не сме опитвали да създаваме краен продукт, защото спънките са много. Примерно, за да продаваш сирене в магазин се изискват документи за всяка стъпка – етикети, анализи, сертификати… Става твърде скъпо. Във Франция фермерът слага продукта на витрина и го продава като занаятчийски. Тук това е невъзможно."

През зимата разходите на Димитър за фураж и поддръжка почти изяждат печалбата му. За да прехрани своите 120 кози, той трябва да подготви 2000 бали груб фураж. "Каквото остане след сметките за ток и вода, е за нас", казва животновъдът. И допълва, че докато големите ферми работят с държавни субсидии, дребните производители разчитат на местни мандри, които изкупуват суровото мляко на много ниски цени. И още – почти невъзможно е да стигнеш до търговските вериги ако си малък производител – договорите са тежки, а държавата постоянно поставя административни спънки, твърди Димитър. Иначе, създаването на мандра звучи като логично решение.Но реалността е друга. Негов колега в района на село Турия инвестирал 120 хиляди лева, събрал пари от кредити и приятели, и накрая се оказало, че няма кой да работи: липсват технолози и работна ръка. А какво се случва, когато все пак започнеш да произвеждаш краен продукт?

Възрастните екземпляри на българската бяла млечна коза тежат средно 55 - 65 кг, а пръчовете 75 - 80 кг.

"Тогава вече идва трудното. Трудно можеш да го продаваш само на фермерски пазари, като пак трябва да отговаряш на определени изисквания. Не можеш и в магазина да влезеш, защото нямаш количество. Ти няма как да имаш един тон сирене и да искаш да захранваш магазин в някоя верига. Той продава по сто кила на ден, а ти имаш за 10 дена сирене."

Днес българската бяла млечна коза вече не е застрашена порода, но битката за оцеляване на хората, които я пазят, продължава – при това вече без европейските субсидии в подкрепа на традиционните фермери, тъй като този вид коза се счита за възстановен. И макар да има програми за редки породи, тежките изисквания и ограниченото им приложение правят достъпа до тях почти невъзможен за стопани като Димитър.

Докато стадото е на паша, Димитър ни представя най-младото попълнение - четиридневната Костадинка

"Това не е бизнес, това си е жива мъка! Хванали сме се на хорото и поради тази причина не се отказваме, защото винаги сме се надявали, че ще дойдат по-добри времена. Ако държавата иска да помогне, нека просто да не ни пречи. И да не дотира "наши хора", а да остави пазара да работи. А ако си добър производител, клиентите ще те търсят" – заключава Димитър Тотев пред Радио България.

Вижте още:


Снимки: Венета Николова


По публикацията работи: Марта Рос


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Как приемането на еврото ще повлияе цените на имотите в България?

Очакваното приемане на единната европейска валута от 1 януари 2026 година е една от множеството теми, разделяща обществото. Освен повод за политически престрелки, еврото е повод и за притеснения у част от българските граждани...

публикувано на 21.05.25 в 09:45

Отлагането на свободния пазар на ток за бита – какви ще са ефектите за българите?

Либерализацията на пазара на електроенергия за бита, т.е. битовите потребители да излязат на свободната борса на ток, на която от години са предприятията, се отлага. Поне засега. Реформата трябваше да влезе в сила от 1 юли тази година и..

публикувано на 12.05.25 в 09:25

Цените на имотите по Черноморието ни продължават да растат, но по-плавно

През последните няколко години пазарът на недвижими имоти в България бележи постоянен ръст. Заговори се за ценови балон, който започна сериозно да се раздува още в периода на пандемията, а очакванията за спукването му така и не се реализират. Напротив...

публикувано на 02.04.25 в 10:40