Намираме се в разгара на летния туристически сезон в България, когато Черноморското крайбрежие, но далеч не само, е пълно с туристи от страната и от чужбина. Изключвайки хотелите "ол инклузив", почивката ни е свързана и с това да отделим немалък бюджет за хранене в заведения. А повишаване на цените в ресторантите се усеща. И не само в курортните селища, а и повсеместно. Донякъде това може да се обясни с връщането на ДДС на 20 %, вместо намалената по време на Covid пандемията ставка от 9%, а също и с ръста на цените на хранителните продукти и минималната работна заплата в страната, която от началото на годината е 1077лв.
Доротея е родена в България, но по-голямата част от съзнателния си живот е била в САЩ, затова и комуникацията се осъществява по-лесно на английски език:
"Трудно е да изразя мнение, защото не съм сред тези, които ще се справят с последствията от приемането на еврото, но го подкрепям. Мисля, че Европейският съюз повиши качеството на живота на хората, и проявява загриженост във връзка с покъпването на цените и потенциалното понижаване на качеството на живота", оптимист е 22-годишната Доротея.
И още едно външно наблюдение върху цените в България – 39-годишният Девин е от Австралия, работи като заварчик и сега е на тридневно пътуване в страната ни със своята приятелка. Сравнявайки с цените на ресторантите в родината си, намира тези у нас дори за много ниски.
"От икономическа гледна точка, мисля че е много евтино. Говорейки за излизане навън, то цените на питиетата са поне наполовина по-ниски, цените на цигарите са най-много 1/5 от цента в Австралия или още по-добре. Хранителните продукти са също поне наполовина по-евтини от тези в Австралия. Не съм сигурен за отношението между цени и заплати, но като австралиец, изкарващ средна заплата, смятам, че тук е много по-евтино."
Ресторантьорският бизнес в България няма проблем с приемането на еврото от началото на 2026 година, или с обявяването на цените в две валути, каквото задължение е в сила от 8 август т.г. Има обаче друг проблем – с пренастройването на касовите апарати, казва председателят на Българската асоциация на заведенията Ричард Алибегов пред Радио България.
"Не става дума, че бизнесът не е готов. Защото това зависи единствено от лицензираните фирми (за доставки и т.н.), с които работи бизнесът, както и от фирмите за касови апарати. Това не е нещо, което ние като бизнес можем да направим. Това, което зависеше от нас, го направихме", подчерта Алибегов.
Покачване на цените и неадекватни действия от страна на държавата констатира собственикът на малък ресторант в столичния квартал "Младост". Самият той подкрепя въвеждането на единната европейска валута, но не пести критиките си:
"Държавата, за съжаление, нищо не решава, а само регламентира кога да се обявяват цени в лева и в евро. И според мен държавата в повечето случаи налучква – казва бизнесменът Николай Карадимов и дава например с обявяването на стоки и услуги в двете валути още от август месец. – Би трябвало, ако може, да дадат гратисен период за всички тези нежизненоважни услуги, поне до 1 януари."
Гратисният период за пренастройване на касовите апарати в страната е до 8 октомври т.г., след което контролните органи ще налагат санкции когато стойността на стоките и услугите не е обявена и в двете валути – лев и евро. А ние като потребители следва да се научим по-бързо да делим на 1.95583.
На световната карта на биоземеделието България не е просто точка, а пъстра мозайка от хранителни продукти, носещи аромата и вкуса на неопетнената природа . От нашите био сертифицирани площи тръгват търсени по света култури – етерично-маслени растения..
След месеци на ниска инфлация, а дори и временна, поне по официални данни на националната статистика, дефлация, т.е. намаляване на цените за месец април тази година, тенденцията рязко се обърна. На 15 юли, буквално дни след като България получи "да" от..
Започна изплащането на новите, по-високи пенсии, които влязоха в сила от началото на месеца. Повишението е извършено по т.нар. "швейцарско правило", според което пенсиите в България се актуализират спрямо инфлацията. Увеличението този път е с 8,6%...
На световната карта на биоземеделието България не е просто точка, а пъстра мозайка от хранителни продукти, носещи аромата и вкуса на неопетнената природа ...