Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Албена Тодорова за трапезата на Рождественския пост

| обновено на 24.11.25 в 13:00
Албена Тодорова
Снимка: Личен архив

Вече 8 години Албена Тодорова споделя опита си в приготвянето на храна за своето семейство в блога си "В кухнята с Бени". Миналата година тя разказа за слушателите на "По първи петли" идеята си за трапеза за посрещането на нова година. Тази година я помолих да сподели идея за дните на Рождественски пост.

"Натрупаха се и опит, и рецепти...У дома не постим, но се придържам към балансиран начин на хранене. Натрупала съм рецепти. Хората подценяват постната храна, но има много възможности за комбиниране. Комбинация между картофи и ориз например става много вкусно, колкото и странно да звучи. Има много продукти в есенния сезон - зеле, праз, картофи, грах, боб....гъбите винаги са вариант за цялата година, получават се вкусни яхнии,супи....Имам богата гама от рецепти."

Любимата за всички българи баница има много постни варианти. Баници с какво правиш, ако са постни?

"Веднага казвам, тъй като ме помолха читатели за постни рецепти и подготвям една - баницата с праз, изключително лесна. Важно е да имаме хубави кори, независимо дали ние си ги точим или са купени, задушавама праза и навиваме. Получава се изключително вкусно! Така че баница с праз, баница с тиква, баница с ябълки, с кисело зеле...има много възможности за вкусна традиционна баница в постен вариант."

По-скъпо ли е да се приготвя храна по време на пости?

"На фона на всичко, което се случва около нас - поскъпване на продукти, бих казала, че постните са все още на достъпна цена. Хубавото при тях е, че с малко можим да нахраним много хора - с пакет от половин килограм, за 4 лв. например, можем да нахраним четирима души, без добавките....Ако се придържаме към традицията - грах, боб, леща, картофи, ориз; можем  доа се справим с ежедневното меню, без то да натежава на бюджета ни."

Хора, които са свикнали да хапват повече, биха искали към порцията леща и хляба още нещо.

"Онзи ден споделих в блога рецепта за разядка от боб, може оригинален нахут, кюфтенца от червена леща с нахута, спагети с доматен сос.... Мисля, че хората, които ще спазват поста по хистиянски подбуди, все пак трябва да намалят количеството храна от гледна точка на смирението. Храненето да е по-оскъдно, за да може мислите да се избистрят и да погледнем на смета от духовна гледна точка."


Още в интервюто на Маргарита Дойчинова с Албена Тодорова за "По първи петли".


По публикацията работи: Гергана Хрисчева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна