По първи петли

„По първи петли“ е съвместен проект на програма „Хоризонт“ и регионалните радиостанции на БНР -  Варна, Благоевград, Пловдив, Стара Загора и Шумен.

Предаването се излъчва в ефира на „Хоризонт“ и на регионалните радиостанции всеки ден, от понеделник до събота, между 04:05 и 06:00 часа.

Освен актуалните теми от деня, тематиката на „По първи петли“ е свързана с живота на обикновения българин, неговите грижи, делници и празници, историите от неговия бит и ежедневие.

Предаването популяризира българските традиции и обичаи, българското културно наследство, фолклорни събития и прояви в страната.

Слушателите на „По първи петли“ са основали свои клубове в различни градове на страната, в които членуват почитатели на предаването от цялата страна. 

Водещи от студиото на "Хоризонт" - Спас Крайнин и Ани Костова

Публикации

Зверино - едно от най-живите села в България

Откъде си? - От Зверино. От 20 години живея в София, но винаги отговарям по този начин, когато ме питат откъде съм. Завърших в Банкя средното си образование, след това и висше в Софийския университет, но така и не прекъснах..

публикувано на 13.01.23 в 04:40
Жуселино Нобрега да Лус със Славена Илиева

Гадателят Жуселино Нобрега да Лус: Перспективата пред България е положителна в близкото бъдеще

" Харесвам много България. Мисля, че е едно прекрасно място, хората и преди бяха, и сега са много гостоприемни към мен. Успях да представя нашата работа тук неколкократно, която преди всичко е хуманитарна и духовна. А в рамките на семинари и..

публикувано на 12.01.23 в 10:15

От 16 януари ще започне дейността на новото Читалище "Изкуство 2022"

В Ловеч беше открито новото Народно читалище „Изкуство 2022 г.“ То е създадено през октомври миналата година от група ентусиазирани учители. Читалището ще предлага модерно съвременно изкуство и актуални дейности за деца и възрастни. Мирослав Стоянов -..

публикувано на 09.01.23 в 18:09
Отец Михаил Ковачев

Отец Михаил Ковачев преведе от гръцки книгата „Веднъж за цял живот“

"Преди 10 години с моята съпруга и бъдеща презвитера срещнахме един гръцки сподвижник - духовен старец, свети архимандрид Тимотей - дългогодишен игумен на манастира Параклитос в Гърция. Имахме доста въпроси за семейството и семейния живот, възпитанието..

публикувано на 31.12.22 в 11:25
Екипът на благотворителното дружество „Свети Мина“

Дружество „Свети Мина“ към храм „Свети Три светители“ помага на семейства в неравностойно положение

Да добруват заедно е каузата, която обединява няколко жени в Горна Оряховица, които създадоха благотворителното дружество „Свети Мина“ към православния храм „Свети Три светители“. На Бъдни вечер да се смирим и да отворим душите си към доброто,..

публикувано на 24.12.22 в 11:36
Георги Жеков

Георги Жеков: При вътреклетъчното хранене тялото започва да унищожава ракови и туморни образувания

„Най-лeсното е човек да се въздържа от храна и вода, но по-трудно е да се въздържа от лоши мисли и от лоши постъпки",  каза за БНР Георги Жеков, автор на книгата „Изцелителната сила на поста“. По думите му важното е човек да достигне до момента, в..

публикувано на 23.12.22 в 17:23
Фотография на Радослав Първанов

Кореспондентът на БТА Радослав Първанов засне красотата на българката и носията

"Показахме третата част на националния проект "Аз съм българка", чрез който целя да разкажа по един различен начин за българката като използвам три елемента и ги съчетавам с младо, красиво момиче с отношениe към фолклорните изкуства", каза за..

публикувано на 17.12.22 в 16:09
Костадин Кисьов

17-годишният Костадин Кисьов се стреми към перфектно изпълнение на различни инструменти

17-годишният Костадин Кисьов от Смолян е част от гайдарския състав на читалището "Светлина 1925" в родопското село Момчиловци. Костадин освен, че е гайдар, е певец и може да свири на акордеон, кларинет, саксофон и на тъпан. Ивайло Георгиев..

публикувано на 15.12.22 в 16:01
Дружество „Военноинвалид“ в Плевен

Дружество "Военноинвалид": Неизползваните средства за ветераните от войните да се дадат на военноинвалидите

Областният управител на Плевен Иван Петков връчи дарение на Дружеството „Военноинвалид" в града. Общата стойност на хранителните продукти, които ще получат нуждаещите е над 3 700 лева. От Съюза на военноинвалидите са обезпокоени за срока на..

публикувано на 10.12.22 в 17:49
Хижа „Скакавица“

Първата планинска хижа у нас - "Скакавица" в Рила е построена преди 100 години

"Това не е дело само на туристите, не е дело само на Туристическото дружество, това е дело на целия град", каза за БНР краеведа Явор Тодоров, автор на албума "100 години хижа Скакавица". БТС по традиция отбелязва началото на организираното..

публикувано на 10.12.22 в 10:55