Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Албена Тодорова за трапезата на Рождественския пост

| обновено на 24.11.25 в 13:00
Албена Тодорова
Снимка: Личен архив

Вече 8 години Албена Тодорова споделя опита си в приготвянето на храна за своето семейство в блога си "В кухнята с Бени". Миналата година тя разказа за слушателите на "По първи петли" идеята си за трапеза за посрещането на нова година. Тази година я помолих да сподели идея за дните на Рождественски пост.

"Натрупаха се и опит, и рецепти...У дома не постим, но се придържам към балансиран начин на хранене. Натрупала съм рецепти. Хората подценяват постната храна, но има много възможности за комбиниране. Комбинация между картофи и ориз например става много вкусно, колкото и странно да звучи. Има много продукти в есенния сезон - зеле, праз, картофи, грах, боб....гъбите винаги са вариант за цялата година, получават се вкусни яхнии,супи....Имам богата гама от рецепти."

Любимата за всички българи баница има много постни варианти. Баници с какво правиш, ако са постни?

"Веднага казвам, тъй като ме помолха читатели за постни рецепти и подготвям една - баницата с праз, изключително лесна. Важно е да имаме хубави кори, независимо дали ние си ги точим или са купени, задушавама праза и навиваме. Получава се изключително вкусно! Така че баница с праз, баница с тиква, баница с ябълки, с кисело зеле...има много възможности за вкусна традиционна баница в постен вариант."

По-скъпо ли е да се приготвя храна по време на пости?

"На фона на всичко, което се случва около нас - поскъпване на продукти, бих казала, че постните са все още на достъпна цена. Хубавото при тях е, че с малко можим да нахраним много хора - с пакет от половин килограм, за 4 лв. например, можем да нахраним четирима души, без добавките....Ако се придържаме към традицията - грах, боб, леща, картофи, ориз; можем  доа се справим с ежедневното меню, без то да натежава на бюджета ни."

Хора, които са свикнали да хапват повече, биха искали към порцията леща и хляба още нещо.

"Онзи ден споделих в блога рецепта за разядка от боб, може оригинален нахут, кюфтенца от червена леща с нахута, спагети с доматен сос.... Мисля, че хората, които ще спазват поста по хистиянски подбуди, все пак трябва да намалят количеството храна от гледна точка на смирението. Храненето да е по-оскъдно, за да може мислите да се избистрят и да погледнем на смета от духовна гледна точка."


Още в интервюто на Маргарита Дойчинова с Албена Тодорова за "По първи петли".


По публикацията работи: Гергана Хрисчева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Разширяването на сътрудничеството между България и Китай става все по-наложително

Разширяването на сътрудничеството между България и Китай става все по-наложително, каза Цветан Симеонов, председател на Управителния съвет на Българската търговско-промишлена палата на научен форум, организиран от Българската академия на науките и Китайската медийна група: "Това е страна, която с много бързите темпове развива своите технологии...

публикувано на 24.11.25 в 14:08

Николай Попов: Искам 2026 г. да имаме поне 20% по-малко убити по пътищата

Следващата година искам да имаме поне 20% по-малко убити по пътищата . Ако видя следващата година, тази не успях и затова отказах да бъда будител, ще съм удовлетворен. Дотук спасих няколко човешки живота. На пътя Телиш - Радомирци имаше всяка седмица по един убит, а след Сияна няма загинал в тази отсечка. Това сподели в интервю пред..

публикувано на 24.11.25 в 14:00
Мартин Куванджиев

Калкулатор "Заплата 2026": Годишна загуба от 916,68 лв. при 3500 лв. нетен месечен доход сега

916,68 лева годишна загуба през 2026-а, ако сега нетна ви месечна заплата е 3500 лева. С това изчисление започна интервюто пред БНР на предприемача от ИТ сектора Мартин Куванджиев, създател на калкулатора "Заплата 2026"  , който показва колко по-малко пари ще получава всеки от нас догодина, сравнено с 2025-а, ако парламентът гласува..

публикувано на 24.11.25 в 13:58
Президентът на Украйна Володомир Зеленски

Зеленски: Путин иска да бъде узаконено това, което е откраднал

Украинският президент Володимир Зеленски каза, че основният проблем, на фона на усилията за постигане на мир в Украйна, е признаването на окупираните от Русия украински територии. Зеленски каза това в изявление чрез видеовръзка пред шведския парламент: "Путин иска да бъде узаконено онова, което е откраднал, да наруши принципа на..

публикувано на 24.11.25 в 13:44

Журналистите в Русе се обединиха срещу електронна платформа, разпространяваща фалшиви новини

Журналистите в Русе се обединиха срещу електронна платформа за новини Искаме или не искаме, той е тук. Анализира данни, прави картинки, дава чудесни кулинарни съвети, разчита скенери в болниците, прави ни снимки в телефоните и изобщо - изкуственият интелект много ни облекчава живота. Какво се случва обаче когато зад изкуствения..

публикувано на 24.11.25 в 13:36
Георг Георгиев

Георгиев: България е твърд поддръжник на усилията на Украйна за справедлив мир

България остава твърд поддръжник на усилията на Украйна за справедлив и траен мир, който да гарантира нейния суверенитет и териториална цялост, като единствената възможна алтернатива е стриктното спазване на международния правов ред. Това заяви министърът на външните работи Георг Георгиев при откриването на 66-ата Генерална асамблея на..

публикувано на 24.11.25 в 13:31
Владимир Иванов

От ДКСБТ не очакват спекулативно предпразнично повишаване на цените на хранителните стоки

Цените на едро на основни хранителни продукти като яйцата, брашното и картофите са се повишили през последната седмица, показват обобщени данните на Държавната комисия по стоковите борси и тържища. През последната седмица цените растат на брашното, кашкавала, прясното мляко, но поевтиняват сиренето и киселото мляко, олиото, свинското и пилешкото..

публикувано на 24.11.25 в 13:26