Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

В Стражица днес и утре питката няма да е скрита - в града се провежда 13-ото издание на фестивала "Житената питка"

С ухание на хляб и вкусни питки в град Стражица

4
13-ото издание на фестивала "Житената питка"
Снимка: Здравка Маслянкова

Днес и утре в град Стражица ще ухае на хляб и вкусни питки. Деца и възрастни от близо и далече ще се потопят във времената на Каралийчевата приказка "Житената питка", на която е кръстен стражишкия есенен фестивал, който е посветен на хляба и веселието. 

Разровила баба огнището скришом, извадила питката и я потулила някъде. Ваню и Кунето претършуваха кътовете, пъхаха главичките си под леглото, ровиха се в долапа, гледаха повторно в пещта - няма я“. Така започва любимата на поколения приказка на Ангел Каралийчев "Житената питка"

В Стражица днес и утре питката няма да е скрита, защото в града се провежда 13-ото издание на фестивала "Житената питка". Стражичани сме големи любители на хляба и дъхавите питки, разказва Деница Иванова от организаторите на празника от община Стражица:

"Имаме зърно по нашите земи, селскостопански район сме. И затова тук честваме този празник. Два дни ще бъде тази година нашият фестивал – на 18 и 19 октомври. Първият ден е посветен изцяло на кулинарния ни конкурс. Ще се състезаваме в две категории, посветени на хляба и на питките. Първата категория е за визия и оформление, а другата категория е за вкус и качество. 

Всеки може да се включи – и любители, и пекарни. Всеки е добре дошъл. Имаме много богата програма за децата - понита, лабиринт от слама, атракциони, фокусник. Петя Панева ще е нашият специален гост. Това е един момент в годината, в който успяваме да се обединим и да ни е топло, празнично, весело и вкусно, най-вече".


Домакините в Стражица са майсторки на питите. Рецептите се предават от баба на внучка, от майска на дъщеря, разказва Силвия Атанасова:

"Меся питки, обичам за готвя. Тайната е много любов и качествени продукти, каквито имаме в Стражица. Тук имаме мелница за брашно и то е много хубаво. Моята рецепта я зная от моята баба – много брашно, яйца, мляко и задължително масълце".

Не само майките, но и дъщерите в Стражица месят и пекат вкусен хляб и пазят традициите, казва Марина Николова:

"Според мен младите хора все повече стават ангажирани към тези празници, защото трябва да пазим и предаваме традициите. Ние сме българи и хлябът е една от емблемите ни. Правя питки и хляб. Тайната ми е два пъти да пресея брашното, два пъти втасва тестото, използвам качествени местни продукти и прясното млекце".

В златната есен днес и утре жителите и гостите на Стражица ще могат да се насладят на автентични български вкусове, демонстрации на традиционни рецепти и кулинарни изкушения, приготвени с любов. 

Сред специалните гости ще бъде и Баба Дешка от Разлог, ще могат да слушат концерта на народната певица Петя Панева. 

Посетителите ще могат и да се снимат с прочутата Житена питка - героинята от приказката на Ангел Каралийчев, и да чуят нейните истории за пътешествията ѝ и бягството от вълка. Фестивалът събира и местни занаятчии, които ще покажат своите изделия, вдъхновени от традициите на региона.


Репортаж на Здравка Маслянкова за "По първи петли".



По публикацията работи: Гергана Хрисчева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Пътуване назад във времето с първа спирка - Военната академия "Георги Раковски"

Пътуваме назад във времето и ще ви разкажем за място в София, където са се провеждали исторически срещи и са се взимали важни решения за съдбата на България - Военната академия "Георги Раковски". Ще поговорим и за макетите като начин да съхраним и популяризираме архитектурните паметници и културно-историческите обекти от миналото. А в края -..

публикувано на 26.11.25 в 15:09
Полина Карастоянова

Поли Карастоянова: 2026-а година ще бъде по-добра за българския туризъм

2025-а година е определена като най-успешната  след последната 2019-а преди пандемията. От Националния борд по туризъм отчитат един ръст, който ще надхвърли 5 процента. "Много по-важно е да отворим очи и да видим разгърнатото портфолио и продуктовото предлагане, фокусът върху онези възможности, които България предлага, свързани с култура,..

публикувано на 25.11.25 в 13:42
Мартин Димитров

Мартин Димитров: Сегашното управление става опасно за финансовата система

"Аз съм озадачен, че предлагат Българският спортен тотализатор да се даде на концесия, защото такава мярка не се предлага между първо и второ четене на бюджета . Прави се сериозно обществено обсъждане. Това ми напомня за тази комисия от 27 секунди, която бяха направили скоро, която е символ на методите на работа на това управление - да няма..

публикувано на 25.11.25 в 09:16
Хранителна банка в САЩ

Кърт Шулц за бъдещето на хранителното банкиране по света и у нас

За бъдещето на хранителното банкиране по света и у нас говорим в рубриката "ИМА ЛИ МЕГДАН" в "Графити по въздуха" с Кърт Шулц, който гостува в България, за да одитира дейността на Българската хранителна банка. Кърт Шулц е консултант по инфраструктура, складове и логистика в Глобалната мрежа на хранителните банки, която подпомага с консултации..

публикувано на 24.11.25 в 15:46

ИИ и туристическите платформи - кое е новото и кое е "забравеното старо"?

Все повече туроператори и туристически платформи залагат на изкуствен интелект - системи, които анализират нашите предпочитания, предлагат персонализирани маршрути и дори предвиждат кога ще потърсим следващата си почивка.  Изкуственият интелект вече може да избере най-изгодния полет, да предложи хотел според личните ни предпочитания, да подреди..

публикувано на 24.11.25 в 14:44

Дигитален туризъм и нови професии на изкуствения интелект в сферата

Българската стопанска камара представи сценарии за развитие на дигиталния туризъм и варианти на новите професии на изкуствения интелект в индустрията на гостоприемството. Експерти прогнозираха, че до 10 години масово персонализираните продукти ще завземат пазара в сектора, резервациите ще се правят през изкуствения интелект, ще работят..

публикувано на 23.11.25 в 11:53
с. Баните, община Баните

Старата минерална баня в Баните ще стане музей на балнеологията

Община Баните стартира амбициозен проект за възстановяване и преобразяване на старата минерална баня в централната част на селото. Целта е да бъде създаден уникален музей на балнеологията, който да привлича туристи и да представя историческото значение на минералните извори в региона. Проектът, който се реализира с подкрепата на..

публикувано на 23.11.25 в 07:45