Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Кърт Шулц за бъдещето на хранителното банкиране по света и у нас

2
Хранителна банка в САЩ
Снимка: ЕПА/БГНЕС

За бъдещето на хранителното банкиране по света и у нас говорим в рубриката "ИМА ЛИ МЕГДАН" в "Графити по въздуха" с Кърт Шулц, който гостува в България, за да одитира дейността на Българската хранителна банка.

Кърт Шулц е консултант по инфраструктура, складове и логистика в Глобалната мрежа на хранителните банки, която подпомага с консултации хранителните банки по целия свят.

Разкажете за себе си и за пътя си от хранителната индустрия до хранителните банки?

"Някак съвсем естествено попаднах в хранителната индустрия. Израснах в кариерата и преди време работех за няколко големи американски компании. И докато работех за тях имах контакти с различни хранителни банки, които съществуват от 60-те години на 20 век. Винаги съм смятал че това е интересен модел. И когато реших да изляза от корпоративния свят след няколко десетилетия работа, започнах работа в една хранителна банка близо до мястото, където живея, в северната част на Илинойс, около Чикаго, работих няколко години и наистина харесах модела, чувството за мисия и страстта, с която работеха служителите и доброволците там, прилагайки този модел. Радваше ме и това, че хората успяваха да се възползват от даренията за хранителната банка и мислех да продължа да работя, но постепенно се приближавах към пенсионирането и ми се искаше да премина на непълен работен ден. И тогава представители на Глобалната мрежа на хранителните банки разговаряха с мен и аз започнах да работя за организацията. Това което правя за тях е техническа помощ. Посещавам хранителните банки, развивам ги, особено банки, които се стремят да се разрастват и да развиват капитални проекти и им помагам да се справят и да се стабилизират. Осигуряваме проучвания, техническа помощ и консултации. Така че от четири години и половина работя за Глобалната мрежа на хранителните банки, а от там ме изпратиха тази седмица в България, за да прегледам как работи вашата хранителна банка".

Кърт Шулц - вляво

Къде са най-ефективните хранителни банки по света - в САЩ или другаде?

"САЩ имат предимство, защото хранителните банки съществуват там от много отдавна. Освен това в САЩ има високо ниво на осъзнаване на значението им от страна на обществото, на гражданите и правителството. Така че процесите там са добре осъзнати, установени са от години и до голяма степен добре финансирани. Така че хранителните банки в САЩ са добре развити заради дългогодишната традиция. Но аз съм посещавал много страни, където хранителните банки съществуват отдавна, но все още са в процес на разрастване и се опитват да се справят с проблемите. Така че за нас е привилегия да можем да пътуваме, да помагаме и да даваме съвети."

Има ли полезен модел за привличане на доброволци в дейността на хранителните банки, който може да бъде приложен и на други места?

"Да, доброволците са важна част от работата на хранителните банки. Те предоставят най-голямата част от труда, необходим за функционирането на повечето хранителни банки. Подборът им се осъществява по различни методи. И когато ви говорех за това, че концепцията за хранителните банки е добре позната в САЩ, това е голям плюс. Когато хората знаят какво представляват хранителните банки, е много по-вероятно да станат доброволци. Училищата, компаниите и общините предоставят доста доброволци, а хранителните банки правят от това весело събитие. Така че ние окуражаваме хората да дойдат, да си прекарат добре времето и да видят резултатите от своя труд. Сигурен съм, че българската хранителна банка прави същото с доброволците. И сигурно доброволците имат представа какво става с храната след като са я пакетирали, към коя програма е насочена."

Правителството на САЩ беше затворено повече от 40 дни, много хора се нуждаеха от купони за храна, вероятно по това време хранителните банки в САЩ е трябвало да работят по-интензивно от обичайното?

"Да това е голяма тема в САЩ и преди всичко купоните за храна, защото има хора, които са в сериозна нужда и те нямат временно решение, с което да запълнят тази празнина. Затова хранителните банки бяха мобилизирани до крайна степен, за да запълнят тази празнина, доколкото им е възможно Доброволци, хора от корпоративните среди и общинските организации поеха нещата в свои ръце и се присъединиха към хранителните банки. Все още се води дебат кога ще приключи всичко това, но със сигурност хранителните банки ще направят всичко по силите си да се опитат да запълнят тази празнина."
Кои щати са най-уязвими?
"Щатът е голяма територия в САЩ. Мога да кажа че Югоизточната част на страната е най-уязвима, защото там обикновено хората имат най-ниски доходи и са най-засегнати. В други щати съществуват програми за предоставяне на така наречените „Пакети за продоволствена несигурност“ - пакети с храна, които се раздават например на ученици от семейства с ниски доходи. Нуждите са огромни и трябва да се намери начин да бъдат задоволени. Дори когато става въпрос за щати с високи доходи и ниско ниво на безработица, там също има потребност от такива пакети."

А какво можете да кажете за България, как нашата хранителна банка може да се развива и разраства?

"Мисля че българската хранителна банка е в много добро състояние. Тя се е разраснала неимоверно в последните няколко години. Броят на дарените храни в килограми е нараснал значително. Имате много добър основен екип. Цанка е лидерът, тя работи с още няколко души и всички те са добре подготвени, за да развият банката. Те не само са добре известни в средите на хранителните банки, складовете с продукти и партньорските организации, те са много активни и по отношение на законодателството, което е от ключово значение. Справят се добре с популяризацията и успяват да убедят обикновените хора и хората от корпоративния свят колко важни са хранителните дарения. Мисля, че имат добра поддръжка в страната. Партнират си с различни организации, с фирми из цялата страна. Мисля, че биха могли значително да се разраснат, при положение че вече са положили основите за подобен ръст."

Какво очаквате от предстоящата кампания килограм доброта, в която става въпрос за събиране на дарена храна?

"За голяма верига от магазини, говорите, нали. Бяхме там при тях вчера и говорихме конкретно за тази програма. Мисля, че казаха че работят по програмата от 13 години с хранителната банка и тя се разраства с всяка изминала година. При предишния въпрос говорих за растежа - ето един пример как растежът продължава. Това са хранителни дарения, така наречените съответстващи дарения - форма на корпоративна филантропия при която ако хората в една компания направят лични дарения фирмата се присъединява със същото по размер дарение - това се прави от споменатата хранителна верига. Това е чудесна програма и тук голяма роля играят връзките с обществеността, защото хранителната банка е като всяка друга компания - тя трябва да изгради своята марка и да информира добре хората за своята дейност."

Как кризата с пандемията допринесе за развитието на хранителните банки?

"Работех в една хранителна банка по време на пандемията и изведнъж попаднахме в безумна ситуация. Както знаете ковид обърна с главата надолу всички модели. Нуждите от храна от хранителните банки се разраснаха неимоверни и бяха непланирани. И работещите в банките и доброволците трябваше да се справят с тези завишени нужди без да успеят да увеличат ресурсите си. Така че се опитвахме да отговорим на това по-голямо разпределение чрез същите материални складове и брой на камионите. Интересното е, че това накара хранителните банки да бъдат много креативни и гъвкави. И хората в тях започнаха да мислят по различен начин, защото бяха попаднали в нова, непозната територия. И аз смятам че голяма част от тази нагласа - мога да направя това, мога да проявя гъвкавост и креативност - се утвърди като подход и продължи да се прилага и след Ковид-19 и допринесе много за развитието на хранителните банки. Много банки се разраснаха - както като обем на дарената храна, така и физически. Но аз мисля, че заедно с това се разви и манталитета на работещите в банките и това беше голям плюс."

Кои са най-интересните ви командировки до момента?

"Да, имам много командировки зад гърба си, както когато работех в корпорации, така и като служител на хранителната банка. Едно от най-незабравимите ми пътувания беше наскоро - трябваше да пътувам за Кот д, Ивоар - Бряг на слоновата кост в Африка. Вече бях тръгнал за там и по време на престоя ми на летището в Истанбул, докато чаках всеки момент да се кача на самолета, гледах телевизия и се появи извънредно съобщение, че президентът на страната току що е уволнил правителството. Така че се зачудих, да се качвам ли на този самолет или не? В последния момент се качих, пристигнах и всичко мина гладко, но това наистина беше един плашещ момент, в който не знаех какво да правя."


Любопитни сме как един от най-големите експерти по безопасност на храните в света подрежда хладилника си у дома?

"Хладилникът е доста добре зареден, въпреки че децата вече излетяха от семейното гнездо. Не е толкова пълен, както беше, когато децата живееха вкъщи. Забавно е, защото често имаме пререкания във връзка със срока на годност на продуктите. Жена ми често казва - ще изхвърля този продукт, защото му изтича срока на годност, а аз се противопоставям - нищо му няма, можем да го ползваме още два месеца. Когато и кажа това тя много се изненадва. Дори в моя собствено дом, когато говорим за безопасност на храните, все още имаме подобни спорове. Мисля, че все още е трудно за хората да осъзнаят, че дори министерството на земеделието на САЩ твърди, че храната е безопасна доста след преминаването на срока на годност, така че помиришете я, опитайте я, и ако е добра, използвайте я. Нашият хладилник е добре подреден, всяко нещо е на своето място. Аз съм човекът, който обича да прави ротация и да подрежда киселото мляко съобразно датата на производство и да слага току що-купените зеленчуци и плодове така, че да се знае, че са купени най-скоро. Така че хладилникът ни е добре организиран, но все още спорим за срока на годност и за продуктите, закупени с намаление."

Не е ли тъжно, че при такова огромно производство на храна по света и толкова много затлъстели хора, все още има гладуващи и недохранени?

"Това наистина е невероятно. Бил съм на места в Африка и Югоизточна Азия, където това за нещастие се случва. Говорим за нива на глад, за несигурност в изхранването, при което хората не знаят, дали ще имат достатъчно пари за храна, или ще се наложи да направят избор между това да купят храна или да си платят наема или режийните. Има и случаи на глад, на хронично недохранване. Това е обезсърчаващо. Защото човек си казва - в този свят, в тази епоха, как е възможно изобщо някой да е хронично недохранен или да гладува? От друга страна това е мотивиращо, защото човек си казва - мога да направя нещо това да се промени. Мога да помогна на тези хора или на тази група от хора. Като пътувам и като се срещам с хората, които работят в хранителните банки, се чувствам вдъхновен и мотивиран от техните действия. Това са хора, които са толкова посветени, толкова ентусиазирани, че си казвам - аз почти не правя нищо съществено, погледни този човек, той е изцяло посветен на това, посвещава цялата си енергия. Това е много вдъхновяващо и ни помага да разкажем нашата история в Глобалната мрежа на хранителните банки, каза за предаването графити по въздуха Кърт Шулц, консултант по инфраструктура, складове и логистика в Глобалната мрежа на хранителните банк".


Интервю на Светлана Дичева с Кърт Шулц в "Графити по въздуха". 
По публикацията работи: Гергана Хрисчева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

ИИ и туристическите платформи - кое е новото и кое е "забравеното старо"?

Все повече туроператори и туристически платформи залагат на изкуствен интелект - системи, които анализират нашите предпочитания, предлагат персонализирани маршрути и дори предвиждат кога ще потърсим следващата си почивка.  Изкуственият интелект вече може да избере най-изгодния полет, да предложи хотел според личните ни предпочитания, да подреди..

публикувано на 24.11.25 в 14:44

Дигитален туризъм и нови професии на изкуствения интелект в сферата

Българската стопанска камара представи сценарии за развитие на дигиталния туризъм и варианти на новите професии на изкуствения интелект в индустрията на гостоприемството. Експерти прогнозираха, че до 10 години масово персонализираните продукти ще завземат пазара в сектора, резервациите ще се правят през изкуствения интелект, ще работят..

публикувано на 23.11.25 в 11:53
с. Баните, община Баните

Старата минерална баня в Баните ще стане музей на балнеологията

Община Баните стартира амбициозен проект за възстановяване и преобразяване на старата минерална баня в централната част на селото. Целта е да бъде създаден уникален музей на балнеологията, който да привлича туристи и да представя историческото значение на минералните извори в региона. Проектът, който се реализира с подкрепата на..

публикувано на 23.11.25 в 07:45
Деца рисуват за деца

"Деца рисуват за деца" в помощ на болница ИСУЛ

Българската патриаршия при Българската православна църква и тази година провежда своята благотворителна инициатива за подкрепа на деца в нужда. В рамките на кампанията „Деца рисуват за деца“ се събират средства чрез закупуване на детски рисунки, като всички постъпления ще бъдат дарени на Клиниката по уши, нос и гърло при УМБАЛ „Царица Йоанна –..

публикувано на 23.11.25 в 05:30

Тетяна Шевчук: Без решителни мерки против корупцията политическата криза в Украйна ще ескалира

Украйна се намира в един от най-трудните моменти в своята история, констатира в петък вечерта президентът Володимир Зеленски . Изтъркана фраза, но удачна за момента – страната наистина е поставена под безпрецедентен двоен натиск – от тази седмица вече на само от Русия, която настъпва и руши все по-неудържимо, но и от Съединените щати, които..

публикувано на 22.11.25 в 11:52
Михаил Крутихин

Михаил Крутихин: Русия ще намери нови купувачи за петрола си

Съгласно мирния план на президента Тръмп (в сегашния му вариант, който търпи промени според самите американци) санкциите срещу Руската федерация ще бъдат отменени "на етапи" и според спецификата на отделните случаи. При това положение докато Кремъл и Киев се произнесат окончателно по плана ( Путин го одобри снощи само като основа за преговори)..

публикувано на 22.11.25 в 10:39
Рая Раева

Рая Раева: Проблемът с домашното насилие продължава да се задълбочава

Тревожни данни за насилието над жени. Български фонд за жените започва кампания "Грижа на всяка цена" и организира голяма конференция по темата. "Неслучайно решихме да кръстим нашата кампания "Грижа на всяка цена". Тоба подчерта пред БНР директор "Комуникации и кампании" в организацията Рая Раева : " Проблемът с домашното насилие и..

публикувано на 21.11.25 в 13:45