Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Максим, Ана и Артем Шекера (ShekBand)

Слънчев джаз от украински деца под бомбите

Този Разпети петък няма да слушаме Ян Гарбaрек с “Parce Mihi Domine”, нито Колтрейн с “A Love Supreme”. Учудващо за мен, представителите на най-свободната музика, досега нямат ярък музикален израз срещу зверствата. Но за сметка на това, децата в едно..

публикувано на 22.04.22 в 17:55

Божидар Василев (TromBobbу) представя нови артистични проекти

Божидар Василев с артистичен псевдоним TromBobbу представи днес пред БНР първото му самостоятелно EP. Днес EP-то “Pause volume 1” ще излезе за пръв път пред публика, като преди това през 2018 г. е издаден и първият му албум с 10 песни - “Run”...

публикувано на 21.04.22 в 11:05

Оркестърът на Класик ФМ отпразнува 20 години с маестро Васил Димитров

Почитателите на оркестъра на Класик ФМ радио станаха свидетели на вълнуващото изпълнение на увертюрата от “Сватбата на Фигаро” на Моцарт в тържествения концерт по случай 20-годишнината на музикалната формация. В Зала "България" създателят на..

публикувано на 20.04.22 в 13:10
Синът на китариста Баден Пауъл - Филип и Мелъди Гардо

Говорите ли танго?

"Говорящо танго" е идея на познатия ни от групата на Ди Ди Бриджуотър в София Минино Гарай. В него е асът на френските перкусионисти Андре (Деде) Чекарели - също бивш сайдмен на Ди Ди, както и китаристът от триото на Георги Корназов - Маню Коджиа. В..

публикувано на 15.04.22 в 17:03
Чано, Амилтон и Рубем, а.к.а. Чабем

Песента на емигрантите

В деня, когато "Пинк Флойд" неочаквано се събраха в нова песен с клип за подкрепа към Украйна, "Лед Цепелин" откриват нашия "Слънчев джаз+". По-точно, тяхната музика ("All my love", "Immigrant song") в джаз-версиите на френския вибрафонист Франк Тортийе..

публикувано на 08.04.22 в 12:57
В памет на колегата Иван Николов след живото гостуване на Милчо Левиев, Тони Дончев и Теодосий Спасов - студио 2, юни 1993

Джаз+ влиза в 30-ата си годишнина

В първата априлска петъчна вечер в 1993-та бе първият брой на Джаз+ в БНР. Дни след концерта на Чик Кърия в София, когато той стана и кръстник на предаването. Много често, един от хората на пулта във Второ студио, където се записвахме, бе Иван Николов. С..

публикувано на 01.04.22 в 09:45
Чико Перес

Европейски джазмени от север и юг

Нови продукции на четирима европейски джазмени от 4 поколения и 4 култури. Започваме с доайена - белгийският китарист Филип Катрин като автор и като интерпретатор на боса-нова ("Inutil Paisagem"). Към друг белгийски китарист - Джанго Рейнар (Райнхард) ни..

публикувано на 25.03.22 в 12:26
Петър Йотов

Соловият сингъл „After Darkness“ на Peyotoff може да се слуша от над 5 милиона меломани

След сътрудничество с редица други музиканти (Dayo,Trombobby, Прея), Петър Йотов издаде свой солов сингъл „After Darkness“ под името Peyotoff. „Винаги съм бил голям фен на инструменталната музика - призна китаристът пред Радио София...

публикувано на 22.03.22 в 10:58
Чано Домингес

(Не)Стандарти

"Кръстниците" ни - от Чик Кърия, през Чано Домингес до Паоло Фрезу, който, като гост на немците от "Триосенс", почита както Чик ("Armando's Farewell"), така и Бил Евънс ("Needless to Say" (...a Tribute to Bill Evans). Самият Чик, след него, е в дуо с..

публикувано на 18.03.22 в 19:00

Музика за работа?

"Music For Doing" не е точно музика за работа. За правене на неща? Какви? Дали е правена от някой нещотърсач? Със сигурност. Джаз-дамите и джазмените в поредното ни предаване са такива. Конкретното заглавие е на албума на американския барабанист Марк..

публикувано на 11.03.22 в 08:40