Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ремонтът на пешеходната зона по бул. "Цар Освободител" приключва до края на февруари

До края на февруари ще бъде завършен ремонтът на пространството по бул. "Цар Освободител" от пл. "Орлов мост" до Софийския университет. Това съобщи кметът на Столичната община Йорданка Фандъкова, която провери на място ремонтните дейности, след които зоната ще стане пешеходно пространство с транспортен достъп и възможност за паркиране в много по-малки граници от съществуващите преди.

Фандъкова уточни, че ако има лоши атмосферни условия, ремонтните дейности ще бъдат възобновявани, след като времето позволи това. Имахме желание ремонтът да приключи още тази година, но жалбите срещу проекта и произнасянето по тях го забавиха, това обаче не означава, че ще правим компромис с качеството на ремонта, каза още тя.

Ремонтът предвижда да се обособи пешеходна зона от 4,5 дка, а гранитен паваж да обозначава транспортното пространство и местата за паркиране. Общо 700 кв. м са новите зелени площи, които ще има в тази част от бул. "Цар Освободител". Върху тях ще има 55 нови кестенови дървета, които са резистентни срещу листоминиращия молец, а 15 дъбови дървета ще обновят редица от дъбове в зоната откъм сградите. Транспортното придвижване по тази част ще е от бул. "Евлоги и Христо Георгиеви" до ул. "Св. Кл. Охридски", откъдето към сградата на университета ще има обособено площадно пространство. На него ще бъде разположен и паметникът на Радой Ралин.

След завършването на ремонта няма да се възстановяват временните огради около резиденцията на посланика на Турция, за която в писмо на МВнР до общината се посочва, че няма необходимост от допълнители ограждения. Останалите отпаднали от необходимост ограждение около дипломатически представителства ще се премахнат след решение, които се подготвя от общинския съвет.

Фандъкова посочи, че следващата година общината ще обяви отново обществена поръчка за избор на изпълнител на ремонта на площада при паметника на Патриарх Евтимий. Тази година не е имало нито един кандидат за ремонта, уточни тя.

Вече е почистено пространството, върху което ще се изгражда парк "Възраждане". Общината има готов проект за реконструкцията и поставянето на осветление в Борисовата градина - от входа при езерото "Ариана", по главната алея, алеите, които комуникират с бул. "Др. Цанков" до пешеходния подлез при бул. "П. К. Яворов". В участъка ще има и видеонаблюдение.

/БТА/


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

С оборудвана кола тестват бързи проверки за паркиране в платените зони

В Синя и Зелена зона тръгва тестова кола, оборудвана с бордови компютър и камери, които от разстояние ще засичат дали паркираните автомобили са заплатили престоя си, съобщиха от Столичната община Това не изключва проверката от екипите, тъй като в зоната се паркира и с хартиени талони. Целта на тестовата кола е да се провери работата на..

публикувано на 10.02.20 в 16:54

Ремонтът на тунел "Витиня" започва в понеделник

Ремонтът на тръбата за Варна на тунел "Витиня" започва утре - на 27 юни, съобщават от Агенция "Пътна инфраструктура". До приключване на строителните работи, което се очаква през декември, трафикът ще се осъществява двупосочно в тръбата за София.  Ремонтните дейности включват възстановяване и усилване на тунелната облицовка, хидроизалация,..

публикувано на 26.06.16 в 15:30

Пътната обстановка на 24 януари

Пътищата от републиканската пътна мрежа са проходими при зимни условия. Пътните настилки са влажни, на места мокри. В планинските райони са частично заснежени и заледени, почистени и обработени, съобщават от Съюза на българските автомобилисти със съдействието на Агенция Пътна инфраструктура и центъра за информация при направление "Пътна полиция"..

публикувано на 24.01.14 в 08:01

Пътната обстановка на 23 януари

Пътищата от републиканската пътна мрежа са проходими при зимни условия. Пътните настилки са влажни, на места мокри. В планинските райони са частично заснежени и заледени, почистени и обработени, съобщават от Съюза на българските автомобилисти със съдействието на Агенция Пътна инфраструктура и центъра за информация при направление "Пътна полиция...

публикувано на 23.01.14 в 09:09

Пътната обстановка на 22 януари

Пътищата от републиканската пътна мрежа са проходими при зимни условия. Пътните настилки са сухи, на места мокри. В планинските райони са частично заснежени и заледени, почистени и обработени, съобщават от Съюза на българските автомобилисти със съдействието на Агенция Пътна инфраструктура и центъра за информация при направление "Пътна полиция...

публикувано на 22.01.14 в 08:06

Пътната обстановка на 21 януари

Пътищата от републиканската пътна мрежа са проходими при зимни условия. Пътните настилки са сухи, на места мокри. В планинските райони са частично заснежени и заледени, почистени и обработени, съобщават от Съюза на българските автомобилисти със съдействието на Агенция Пътна инфраструктура и центъра за информация при направление "Пътна полиция"...

публикувано на 21.01.14 в 08:54

Пътната обстановка на 20 януари

Пътищата от републиканската пътна мрежа са проходими при зимни условия. Пътните настилки са сухи, на места мокри. В планинските райони са частично заснежени и заледени, почистени и обработени, съобщават от Съюза на българските автомобилисти със съдействието на Агенция Пътна инфраструктура и центъра за информация при направление "Пътна полиция"...

публикувано на 20.01.14 в 08:24