Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фандъкова: Една от най-важните задачи на Столичната община е достъпността на средата

Снимка: Ансамбъл за народни танци „Танцувам не по различно от теб”

Една от най-важните задачи на Столичната община е достъпността на средата в София. Ежегодно за осигуряване на асистенти за хората с увреждания общината отпуска 6 милиона лева. Това каза столичният кмет Йорданка Фандъкова пред Радио София. Тя присъства на празник в Центъра за социална рехабилитация и интеграция на хора с увреждания към Центъра за Психологически изследвания.

„Зная, че е трудно, зная, че има още много какво да се работи, но трябва да кажа, че на първо място всички инфраструктурни проекти, които работим сега са напълно адаптирани на 100 процента за движение на хора с увреждания, разбира се и майките с колички се възползват от това. Метрото го направихме достъпно на всички станции, включително на старите, в които нямаше асансьори. Освен това програмите на Столичната община, които са насочени към хора с увреждания се доработват, увеличават. Знаете, че 6 милиона лева Столичната община отпуска ежегодно за осигуряване на асистенти за хората с увреждания. Също така си давам сметка, че има нужда от повече средства, но мисля, че 6 милиона лева в условия на криза, само за последните няколко години те са удвоиха, независимо от кризата не си позволихме да намалим тези средства. Около 1200 човека се възползват от тази програма“.

Тази година стартира нова програма - за асистенти за хора с психически проблеми, каза Фандъкова. Общината финансира и изявата на артисти с проблеми със слуха. Кметът бе сред гостите на представлението на ансамбъл за народни танци „Танцувам не по различно от теб” с художествен ръководител Христина Кунчева и инструментална група, която се занимава с музикотерапия. Освен музикални произведения, бяха изпълнени и осем танца от всички фолклорни области на България. Кметът Фандъкова връчи диплома на зрелостник, който бе сред участниците в празничната програма.

По публикацията работи: Лилия Герчева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Започва Празникът на черешата в Кюстендил

В Кюстендил с приготвянето на 1500 сладоледа с течен азот и черешов сироп, които ще бъдат раздадени на пл. "Велбъжд", тази вечер започва Празникът на черешата. Програмата ще продължи три дни. Организатори са Общината и Институтът по земеделие край града, който готви изложба с авангардни сортове череши. Ще участват и над 30 читалища, кметства,..

публикувано на 28.06.24 в 13:53
Васил Терзиев

Столичният кмет категоричен: Ако бъдем осъдени – глобите ще ги платя лично!

Столичният кмет Васил Терзиев обяви, че ако съдът реши, че трябва Столичната община да бъде глобена за промяната в организацията на движението в центъра на София, той лично ще плати глобата. "Ситуацията е безумна. От един малък проблем стана голям. Ние сме се съобразили с решението и спряхме работа. Не е поставено нито едно ново колче и няма..

публикувано на 28.06.24 в 10:11

В София се живее по-добре от м.г., а Виена пак е най-добрият град за хората

София е на 103-то място в световна класация със 173 града, в които животът е най-добър. В сравнение с 2023-а, българската столица се изкачва с 5 позиции в годишното подреждане на британското сп. "Икономист" (The Economist). За поредна година Виена оглавява престижната класация (2018-20 г. и след 2022 г.). Индексът оценява условията за..

публикувано на 27.06.24 в 17:37

Зарибиха реките Бистрица и Искър с балканска пъстърва

С около 10 хиляди екземпляра балканска пъстърва бяха зарибени реките Бистрица и Искър в селата Говедарци, Радуил и Марица, Бели Искър, както и в самия Самоков. Това се прави традиционно всяка година по повод 27 юни - Ден на риболова. Рибите в реките в Самоков пуснаха децата от училищата и детските градини, заедно с кмета на община Самоков..

публикувано на 27.06.24 в 16:46

Въвеждат режим на водата в Радомир

Режим на водата въвеждат в Радомир. Заповедта ще бъде готова още днес, каза кметът Кирил Стоев. Заради честите аварии по довеждащия водопровод водоподаването в града е нарушено. "12 аварии е имало по водопровода само от петък досега. Половината град е без вода", каза кметът. Съгласно подготвената заповед за въвеждането на режим, временно вода ще се..

публикувано на 27.06.24 в 14:25
Благовест Георгиев прави изявление преди заседанието на Столичния общински съвет (СОС) на 27 юни 2024 г.

Благовест Георгиев: Няма да подавам оставка от СОС

Общинският съветник Благовест Георгиев, чието име нашумя след участието му в катастрофа през април, няма да подава оставка. Тя беше поискана от колегите му, които го изключиха от всички комисии с негово участие, в това число и по пътна безопасност. Общински съветник от София – участник в катастрофа. Опитал да напусне местопроизшествието..

публикувано на 27.06.24 в 13:39

МВР ще глоби Столичната община, че не отменя новата организация на движението в центъра

МВР ще глоби Столичната община между 2000 и 7000 лева за неизпълнение на съдебното решение, с което беше отменена новата организация на движението в центъра на София. Това съобщи вътрешният министър Калин Стоянов: "Срокът, който сме дали, е до днес. Тук нищо не се случва. Това, което предстои от наша страна, е санкция по Закона за движение по..

публикувано на 27.06.24 в 13:05