Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Конституционният съд образува дело за мораториума за продажба на земя на чужденци

Снимка: Архив, БГНЕС

Конституционният съд образува дело по решението на Народното събрание за удължаването на мораториума за продажба на земя на чужденци до 1 януари 2020 г. Делото е по искане 55 народни представители от ДПС и Коалиция за България за обявяване противоконституционност на решението на парламента. За докладчик по делото е определен съдия Гроздан Илиев.

Искането за отмяна на решението беше внесено в съда на 1 ноември от депутатите от ДПС Четин Казак, Митхат Метин и Мустафа Карадайъ.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

КНСБ предупреждава за ефективни протести в здравеопазването

За ефективни протести предупреждават от КНСБ, ако работодателските организации продължат да отказват участие в преговорите за нов колективен трудов договор в отрасъл "Здравеопазване".  В писмо до президента, служебния премиер и здравния министър от синдиката посочват, че представители на КРИБ и БСК са заявили категорично нежелание да участват..

публикувано на 10.05.24 в 17:14

Около площад "Александър Невски" подменят изсъхнали липи с нови

По време на регулярните огледи за текущото състояние на дървесната растителност в София, на площада при храм-паметника "Св. Александър Невски" експерти от дирекция "Зелени системи" са констатирали дървета в лошо състояние, съобщават от Столичната община. Липите са напълно изсъхнали или с едроразмерни изсъхнали клони, повреди по кората на стъблото..

публикувано на 10.05.24 в 15:07

За над 10 000 деца от София няма места в детските градини и ясли

За над 10 000 деца от София към днешна дата няма места в детските градини и ясли.  Близо 24 000 са децата, които кандидатстват за място, като на първото класиране днес са допуснати малко над 11 000.  Публикуват първото класиране за детските градини и яслите в София за следващата учебна година Над 3 000 са незаетите места, за които..

публикувано на 10.05.24 в 12:17

Задържаха кандидат-депутат в София, отказал проба за наркотици

В София 48-годишен кандидат-депутат е отведен от полицията, след като е отказал да спре на полицейски сигнал. Инцидентът е станал късно снощи в столицата. Мъжът е отказал и проба за наркотични вещества, както и е обяснил, че има имунитет като кандидат-депутат. От МВР уточняват, че мъжът не е известен на полицията. Случаят е..

публикувано на 10.05.24 в 11:23

Транспортната комисия в СОС заседава заради движението по бул. "Витоша" и "Патриарха"

Комисията по транспорт към Столична община ще заседава днес от 10:00 ч. заради реорганизацията на движението в центъра на София. Комисията е оглавявана от Иван Таков от БСП и се събира специално да разгледа новите правила по булевардите "Витоша", "Патриарх Евтимий" и "Фритьоф Нансен", където бяха изградени велоалеи, а местата за паркиране..

публикувано на 10.05.24 в 08:14

Започва предизборната кампания за вота 2 в 1

Официално в полунощ започна предизборната кампания за насрочените на 9 юни избори за народни представители в следващия парламент, и за български евродепутати. Тя ще продължи до полунощ на 7 юни. Кампанията стартира 30 дни преди изборният ден, и се води на български език. Гражданите, партиите, коалициите, инициативните комитети,..

публикувано на 10.05.24 в 07:56

Столичният инспекторат извърши над 770 проверки за замърсяване

От началото на април на територията на Столичната община екипите на Столичния инспекторат са извършили 742 проверки на строителни обекти и още 30 на други потенциални замърсители на околната среда. Контролът е свързан със замърсяване на общински терени от строителни дейности и други работни процеси, от които следва замърсяване. Най-често..

публикувано на 09.05.24 в 18:03