Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Аднан Хускич: Протестиращите в Босна нямат какво да губят

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Политическата система в Босна е известна със своето високо ниво на корумпираност и липсата на отговорност на политическите елити, каза в интервю за "Хоризонт" анализаторът от Босна и Херцеговина Аднан Хускич. Според него  протестите в бившата югославска република са нещо, което се е очаквало да се случи от дълго време.

Само не се знаеше какво ще подтикне този тип процеси в Босна и Херцеговина и кога ще се случат нещата. Сега процесите вече взимат все по-директна форма на критика към властта в Босна, която вече 20 години държи като заложници обикновените граждани в страната. От една страна, част от тези политици натрупаха много голямо богатство, като по този начин напълно бе разорена икономическата и социална карта на Босна и Херцеговина. Така имаме висока безработица, достигаща повече от 40 процента. Усещането, че в икономически план нищо не се случва, контрастира с високите заплати в обществения сектор, което прави общата картината много напрегната. Хората, които са на улицата днес, нямат какво да губят. За тях няма друга алтернатива, освен цялата система, която съществува в Босна, да бъде разрушена.

Чуйте разговора от звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.