Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Регионалното правителство в Крим ще подаде искане за присъединяване към Русия

| обновено на 17.03.14 в 10:52
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Регионалното правителство на Кримската автономна република ще подаде искане за присъединяване към Русия след обявяването днес на официалните резултати от референдума за статута на Крим.

Според предварителните резултати над 95 на сто от гласувалите подкрепят присъединяване към Русия. Отиваме си вкъщи, заяви кримският премиер Сергей Аксьонов след обявяването на предварителните резултати:

Отиваме си вкъщи. Крим в Русия! Ура, другари! Направихме го заедно. Благодаря ви. Благодаря за мъжеството ви и за подкрепата ви. Благодаря за подкрепата на Русия и на руския народ, както и на президента й. Никой няма да ни отнеме победата. Ние с вас отиваме в Русия, каза Сергей Аксьонов пред няколко хиляди души на площад "Ленин" в столицата на Крим Симферопол. 

Според данните, получени след обработка на 75 на сто от протоколите на избирателните комисии, "за" влизане на Крим в Русия са гласували 95,7 на сто от избирателите. Избирателната активност бе почти 82 на сто, съобщи председателят на комисията на кримския парламент по организиране на референдума Михаил Малишев. 

Украйна обяви референдума за незаконен.

Според властите в Крим кримските татари не са се подчинили на призива на своите лидери да бойкотират референдума и в районите с компактно население активността е била над 50 на сто. По този повод председателят на меджлиса на кримските татари в района на Бахчисарай Ахтем Чийгоз заяви пред украинския Пети канал:

Кримски татари са гласували в единични случаи, не може да става дума за масово гласуване. При това положение да се говори за активност от над 80 на сто означава, че резултатите от референдума са разписани предварително.

Според Рефат Чубаров, председател на Меджлиса на кримските татари, Русия няма да бърза да анексира Крим и полуостровът известно време ще съществува като квазидържава от рода на Абхазия. По думите на Чубаров до два-три месеца жителите на Крим ще потърсят сметка на сегашните власти в Симферопол, щом разберат, че са излъгани:

"Те ще потърсят сметка, след като разберат, че децата им не могат да учат във висшите училища, както досега и след като възникнат икономически проблеми от липсата на туристи, от които се изхранва половината население. И ако все пак Крим се присъедини към Русия, тогава ще дойдат майките, чийто синове са получили повиквателни за редовна служба в руската армия, нещо, което го няма сега заради преминаването към професионална армия в Украйна. "

Руските законодатели са готови в ускорени темпове да приемат необходимите закони за включването на Крим в състава на Руската федерация, заяви заместник-председателят на Съвета на федерацията Иляс Умаханов. Очаква се руският парламент да заседава по този въпрос на 21-ви март.
 
Не мисля, че в Държавната дума и в Съвета на федерацията съществуват някакви колебания по този въпрос. Имаме предварителната нагласа максимално бързо да приемем всички законови решения.

Долната камара на руския парламент ще приеме "в най-кратки срокове" законите, необходими за влизането на Крим в Руската федерация, каза заместник-председателят на Думата Сергей Неверов, цитиран от ИТАР-ТАСС. Според Неверов резултатите от вчерашния референдум ясно са показали, че жителите на Крим виждат бъдещето си "единствено в състава на Русия".

Според руската позиция референдумът в Крим е напълно съобразен с нормите на международното право. Централната власт в Киев ще продължи да смята Автономна република Крим като част от Украйна. Редица страни осъдиха референдума като нарушение на международното право.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Още по темата

Редица страни осъдиха референдума в Крим като нарушение на международното право

Редица страни осъдиха референдума като нарушение на международното право. В съвместна декларация председателите на Европейската комисия и на Европейския съвет Жозе Мануел Барозу и Херман Ван Ромпой заявиха, че референдумът е незаконен. Франция,..

обновено на 17.03.14 в 10:53

Многобройни нарушения на референдума в Крим

Според представител на украинската избирателна комисия в гласуването в Крим са допуснати многобройни нарушения, нямащи нищо общо със свободното волеизявление. Основната схема на фалшификации е дописването в избирателните списъци, което в някои секции..

публикувано на 17.03.14 в 08:07