Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пловдив вече има Фестивал на розата

Откриха Първия фестивал на розата в Пловдив. Празникът на красотата и аромата на маслодайната роза е организиран от Община Пловдив. 

Розата е символът на България, подчерта зам.-кметът Александър Държиков, който даде официален старт на фестивала - вече част от културния и туристически календар на Пловдив. 

Ръчно изработени цветни килими от естествени материали са разположени до Градската художествена галерия на главната улица. Във въздуха се носи уханието на цветовете на маслодайните рози, насипани в няколко кошници. Фотоизложба от миналите векове разкрива основните етапи от производството на розово масло. Цветен килим с логото на Пловдив 2019 е поставен в Градската художествена галерия.  

Вниманието на гостите събира и автентична гюлпана, пълна с рози. Докарахме розоварната, за да могат гостите на фестивала да се докоснат до производството на розово масло. За да се добие 300 грама розово масло е необходимо близо 1 тон материал, разказа за Радио Пловдив Кирил Вълчев от отдел „Култура” в пловдивската община. Фестивалът беше открит с изпълнение на ансамбъл „Тракия” и ще продължи три дни.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.