Хипстърите са известни с много неща: особените модни вдъхновения, претенциозните аксесоари и грижливо подбраното показване в социалните мрежи.
Любимите им банди се сменят винаги, когато въпросните станат прекалено популярни и според тях вече безинтересни. Любопитно е обаче как хипстърът се отнася към храната си! Хипстърите като субкултура си имат и хранителни идеали. Home made кухнята и всичко био, това е мечтата на всеки хипстър. Е, макар и да звучим малко иронично, и ние си падаме по тези неща.
Но хипстърите вероятно направиха така, че това да бъде мразено от доста хора. Превърнаха го в клише. Малки ферми и фабрики, ръчно изработени дрехи, бижута, био кафета със соево мляко, разбира се! Какво да бъде иначе!
Ето сега на вашето внимание 20 храни, които трябва да бъдат ограничени на хипстърите, преди да са ги превърнали в нещо омразно на хората.
1. Студено кафе, което не се вари! Това е т.нар. cold brew coffee, кафето се смесва със студена вода и престоява около 12 часа на стайна температура, без да се вари, без гореща вода и т.н.
2. Второто, което споменава авторката е всичко, закупено от камион за храна. В статията си тя илюстрира снимка на маса хипстъри, около 30 поне, които се редят на един камион/павилион, от който си взимат кифли, тестени изделия и напитки!
3. Туршия! Всички българи много обичат туршия, това естествено не ги прави хипстъри, но явно берлинските хипстъри са се развихрили доста в тази си обсебеност, затова не се изненадвайте, когато в Кройцберг барчетата видите огромни стъклени буркани с туршия!
4. Брюкселското зеле също е станало нещо любимо и поставено на пиедестал от всеки истински хипстър.
5. Комбуча - леко ферментирала напитка от чай, която е мътна, става все по-популярна и тук. Използва се и една специална бактерия, с което тази напитка е полезна и хранителна!
6. Малко странно, но беконът е също на предни позиции в любимите хипстърски храни! Явно е любим на малкото останали хипстъри, които не са вегани.
7. Pabst Blue Ribbon - американска бира в кен!
8. Къдраво зеле
9. Всякакви коктейли, напитки, ледени изкушения, но задължително сервирани в буркан! Обикновен стъклен буркан, с розова сламка по възможност! Пиете ли нещо в буркан, сте фешън! Да знаете!
10. Кимчи - типично корейска храна, подправка по-скоро
11. Такос - мексиканските питки пълни с месо, люти сосове, салата, чушчици са също особено обичани сред хипстър общността
12. Всичко made by hand, буркани със всякакви неща, които обаче са домашни или ръчно направени от някоя баба на село, или поне така пише на етикета!
13. Домашно варена бира!
14.Плодчета, набрани от парка, защото хипстъра е разбрал, че се ядат. Все пак, не е лошо човек да си бере разни неща, но не е и задължително да го направиш, за да си сложиш снимка в инстаграм и да те видят как се храниш и береш плодовете на градските паркове!
15.Вегански сладки! Органик куукис!
16.Зелен фреш, от марули например, авокадо и прочие!
17.Карфиол
18.Домашна сода или газирана вода! Това ми идва малко в повече, наистина!
19.Крафт бира!
20.Забавни и цветни донъти, розови, зелени, с ядки и разни блестящи неща по тях, колкото по-диско, толкова по- добре и толкова повече ще се види, че си хипстър!
Юлия Владимирова и Констанца Илиева разказват за хранителните идеали на истинския хипстър.Къде е била ул. "Търговска" - наследник на старата софийска голяма чаршия? Слушаме спомените на Тодор Влайков от влизането му в София. Поглеждаме и книгата "София през вековете" на Александра Монеджикова - особено за софийския безистен. Още за участта за стария "Чохаджийски хан" в спомените на Феликс Каниц и Евлия Челеби. Георги Каназирски-Верин..
Георги Белстойнев, освен самоковски художник, е първият уредник на музея на Димчо Дебелянов в Копривщица. С помощта на уредника на самоковския музей Любомир Николов. Слушаме Елена Белстойнова, дъщеря на художника: "Историята започва от белия (хубавия) Стойне, шивач. Бяга от Самоков в Панагюрище, може би е изработвал дрехите на Бенковски. Синът му..
Чл.-кор. проф. Владко Панайотов и житейската му и научна половинка проф. Маринела Панайотова са женени от 40 години и когато човек ги наблюдава изглеждат като скачени съдове. В студиото на Адресите на любовта присъства само по-силната половинка от семейството, но това пък му даде възможност безконтролно да хвали съпругата си. Специалистът по..
Димитър Ганев представя Game awards - еквивалентът на Оскарите в индустрията на видеоигрите: "Най-хубавото на нас, възрастните геймъри е, че навремето всичко бе на кабел и не можеше да го хвърлиш надалеч. Сега най-номинираната игра не може да се играе с клавиатура. Има връщане и към игрите с история, но и към уменията на геймъра. Модулите..
Иляна Мирчева от Фондация „Запази Доброто“ представя Коледните им кампании : „Стани таен Дядо Коледа“ е паралелна с „Подари коледна вечеря“, и двете са за Северозападна България. Добри хора влизат в ролята на Дядо Коледа и купуват подарък на дете, което ни е написало от какво има нужда и какво ще го зарадва. Имаме в нашата платформа..
След първото издание в Тбилиси през есента на 2024 г., България е домакин на второто издание на Френския филмов фестивал, с фокус върху анимационното кино. Весела Данчева (Компот колектив) ни го представя, заедно с включената в него международна обучителна програма за развитие на късометражни анимационни филми. В Black Sea Animation Workshop участват..
16-метрова коледна елха ще грейни със стотици празнични лампички на централния площад в гр. Елин Пелин на 29 ноември от 18:00 ч. Заедно с празничното настроение местната администрация се е погрижила и тази година за каузата под мотото „По Коледа се случват чудеса: Пожелаваме си бебе!“. Подкрепени от Община Елин Пелин двойки с..