Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тошко Бързилов: Има семейства в Мизия, които отказват да бъдат евакуирани

Снимка: Ива Антонова


Целият състав на пожарната в област Видин е приведен в готовност и работи в засегнатите от бедствието райони. Това заяви за предаването „Неделя 150“ по „Хоризонт“ главен инспектор Тошко Бързилов от ГД „Пожарна безопасност и защита на населението”. На мястото са командировани и екипи от всички съседни области.

Над 500 души са евакуирани, потвърди той. Голяма част от тях са възрастни хора. В Мизия е имало и много гости, дошли за празника Илинден, което не позволява засега да се установиколко души ще останат без дом заради стихията, допълни той.

Има семейства в Мизия, които отказват да бъдат евакуирани. Някои подават сигнал на 112, но когато екипите дойдат, отказват да тръгнат с това и после отново звънят на спасителите.

Много хора отказват по два-три пъти и после дават адреси. Първия път отиваме и отказват. След това дават адреси към 112 или по телефона и втори път се налага да се връщаме. Ние ги молим, на практика ги молим да тръгнат доброволно с нас. Някои категорично отказват. И досега има семейства, които отказват да се евакуират, възрастни хора, които казват „Това е нашият живот“ и отказват да излязат от къщите. Искам да апелирам към хората да изпълняват разпоредбите на компетентните органи, на пожарната, на полицията и на военните, които отиват да им помогнат. Те се грижат за тях, преди всичко е тяхната безопасност. Знаем, че имуществото се възстановява с помощи, къщите се построяват, но на практика животът не се връща – това е най-ценното.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.