Един от най-големите бирени изкуствоведи у нас - Людмил Фотев се завърна с пълна торба интервюта с най-големите експерти в пивоварския свят и най-изтънченото жури в същият този свят.
В звуците по-долу в ефира на "Джинджифил" ви предстои аудио среща с Рено Гуен от Квебек, който обожава две неща - бирите в американски стил и музиката от 60-те и 70-те години, той комбинира тези две страсти и в производството на собственото си пиво. Заради музикалното си вдъхновение, Рено Гуен е нарекъл бирите си "Джаз", "Мелъди" и "Джубокс".
Освен това ще чуете историята на Жан-Клод Колен, който е работил като рок-журналист, обикаляйки фестивалите в Англия през 60-те и 70-те, как е сътворил бирения салон в Страсбург, защо бирата е най-дружеското питие. Той разказва и за бирения снобизъм и неизбежността от него, ако искаме тя да се разпространява. Според него бирените марки гиганти са много важни, защото те дават много средства за разпространението на бирата изобщо, за това да се говори за бира.
Идва ред и на срещата с една изтънчена дама - Жаклин Ларивен, която е директор комуникации на Съюза на пивоварите във Франция, съществуващ, забележете, от 1890-та! С нея Людмил Фотев ни прави съпричастни на последното голямо възраждане на френското пивоварство - в края на 19-ти век има около 3000 пивоварни, през 90-те броят им е спаднал до 12, а сега са над 650. От нея ще научим и за нуждата от специализирана литература, за да се разбере, че няма само една бира, а съществува сериозно разнообразие, което позволява на всеки да намери подходящата за себе си и за момента или сезона. Тенденциите, според Жаклин Ларивен са бирите да се съчетават с доброто хранене, с различни сирена и десерти, особено тъмните с шоколадов и кафеен привкус.
Последната ни среща е с Луис Шанд, маркетинг директор на Брюмейстер, Шотландия. За негово съжаление, Шотландия си остава част от Обединеното кралство. Специално за референдума те лансират две бири - Yes и No. В пресата казахме - всеки глас получава по една бутилка. Нямам окончателните проценти, но засега, тези, които са се записали, 92% са за Yes. Така че, любителите на бирата в Шотландия според нашето проучване са за Yes. Но Yes в ЕС. За всички крафт-пивоварни е много по-добре да сме в ЕС. Не само заради свободната търговия, а и заради субсидиите, които ни позволяват продуктите ни да се промотират в страните-членки - например моето пътуване тук е 45% покрито от такива програми.
От него обаче ще чуете и за коледната бира с пудинг вътре, както и за бирата с джинджифил и тази с карамелизирана печена тиква. Една бистра шотландска вода пък може да ви се допие, освен пиво, когато чуете Луис Шанд да разказва за филтрирането на водата през шотландските скали. Луис Шанд е производител на най-силната бира в света в момента - 67,5%.
"Бирата не е само вкус, но и история" казва Шанд и проектира новия си бирен проект.
Спомени за празнична София от края на 19 и началото на 20 век - за вечерята върху слама, която се е разстилала върху пода на стаята. Какви са били обичаите и храните около трапезата и какво е туртето - в звуковия файл:
В предишното издание на Адресите на любовта , Милена Димитрова - автор на книгата “Десет велики българолюбци”, разкри как под натиска на Великите сили, годежът между внучката на кралица Виктория и княз Александър фон Батенберг, първият български владетел след турското робство, бива разтрогнат. Двамата млади благородници са влюбени, но руският..
Арон Рот и Бояна Джикова отварят галерия за съвременно изкуство „ Пунта “ на Женския пазар: "Ако следваме логиката, че изкуството е рефлексия на процесите, Женският пазар е място, което има нужда от изкуство. Сега имаме повече случайни посетители, чиито погледи са приковани от витрината, това е предизвикателство. Важно е дейността да не ни е..
Пекарна „Рецептите на баба“ - Даниела и синовете ѝ Томислав и Денислав се занимават с приготвяне на хляб и закуски от години. Те са една от обичаните пекарни в Лозенец и защото приготвят погачи и питки по поръчка за различни поводи. По празниците тяхното работно време е почти без никаква почивка, но удовлетворението и мисълта, че са допринесли с..
Късометражният анимационен филм „ Митология на моя аквариум “ на Светлана Генчева е една история за светлината, тъмнината, приемането и личната трансформация: "Добавената виртуална реалност работи в синхрон с маслената живопис, която представям. Гледана през таблет или телефон оживява. „Митология на моя аквариум“ е една философска приказка. Получи се..
Мадлен Янева ви кани предновогодишно в Националния политехнически музей: "Гостите ще могат да видят най-новата ни изложба с прочутите ни калкултори ЕЛКА - първият му модел от 1965, както и "мореплавателят" ЕЛКА 130 - с нея сем.Папазови успяват плаването си с "Джу-5". Изложбата ни на втория етаж, открита за Празника на София, по желание на публиката..
Интервю с BG gpt съвети за Нова година: къде да посрещнем, как да се облечем, какво да пожелаем на близките. Не обръщайте внимание на англо-американския му акцент с леко шопски диалект и неправилни ударения: Как виртуалният асистент посреща новата година - в звуковия файл.