Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Камен Тошков: Не съм оптимист, че в близките дни ще се обяви решение за КТБ

Снимка: БГНЕС
Днес изтича срокът, в който квесторите на поставената под специален надзор Корпоративна търговска банка трябва да са готови с цялостната оценка на активите на банката. Така ще стане ясна пълната оценка на активите, както и размерът на финансовата "дупка" в КТБ. След оповестяването на доклада БНБ трябва да вземе решение за съдбата на банката и дъщерната й "Виктория". Очакваният доклад е ключов и за австрийския фонд ЕПИК, който засега единствен е заявил интерес към оздравяване на КТБ.
Камен Тошков – първият председател на банковия надзор у нас – коментира в "Преди всички" предстоящото решение за съдбата на КТБ:

Вероятно специалистите от банковия надзор биха могли да вземат решение, както повелява Законът за БНБ. Аз не съм оптимист, че в близките дни ще обявят. В това състояние на политически въпроси, които се движат в момента, може да бъде  използвано, за да не се даде ход на евентуалното решение на БНБ.

Не съм сигурен, че докладът ще бъде публикуван. Вече три месеца обществеността не знае какво е състоянието на банката.

Като няма данни – решението ще бъде атакувано.

Ако банката бъде фалирана, за икономиката и за банковата система ще се отрази неблагоприятно върху доверието, което обществеността храни към банковата система. Ако се намали доверието, дали няма да има пример от типа на ветрило!

Случвало се е по света, ако в деня на кризата банката беше затворила вратите, с някакъв аргумент, стачка на служителите или друго, този сценарий дали би се състоял? Понякога има и тактически ходове. Разменен пин за теглене и др. Това е технология.

Възстановяването на банката като банка ще бъде много трудно. Банката е едно предприятие.
По-добре е да спасиш една банка, отколкото да я фалираш.


Интервюто на Наталия Ганчовска с Камен Тошков можете да чуете от звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.