Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Кулинарният блог Via Aristotelis - за софийските милинки и вкусът на рецептите от западната и централна част на България

Via Aristotelis (Аристотелов път, Задбалкански път) e главна прелетна магистрала за миграция на птиците от Европа към Африка, която пресича Западна България, като свързва Дунав с Бяло море. Пътят започва на северозапад във Видинска област, минава през Врачанския Балкан, откъдето през Искърското дефиле пресича Стара планина и се спуска до Софийското поле. От тук по долината на река Струма достига до Бяло море.

Както показва името му, кулинарната колекция на този блог показва рецепти и идеи най-вече от западната и централната част на България, изпробвани, описани с подробности и снимани лично от автора - непрофесионално и в домашни условия. Готвенето вкъщи предоставя най-големи възможности за експериментиране с продукти и технологии, за творчески нововъведения,за приятно прекарване на времето.

Вероятно заради това кулинарията е едно от най-любимите хобита както за мъже, така и за жени. Домашната кулинария не е обвързана с изчисляване на точни количества на необходими продукти, с разпределяне на порции за продажба или спазване на срокове за приготвяне, които са описани в клиентското меню.

Затова и домашно приготвените ястия, много повече от ресторантските, отговарят на определението кулинарно изкуство. Четете, гответе, експериментирайте и се забавлявайте - това е посланието на блога viaAristotelis, който можете да разгледате от тук.

С водещата на новини в радио София, Мария Йорданова, се срещаме в рубриката ни "Радио петифури", в която си говорим за духа на традиционните изделия на западните и централните части на България, за терапевтичната сила на бавното готвене и концепцията на нейния блог.

Мария създава този блог с цел да сподели някои позабравени рецепти, част от които знае от баба си. Идеята й е просто всички кулинарно изкушени фенове на вкусната храна да разберат нещо любопитно, вкусно и традиционно. Но едно от най-важните неща е да не се бърза и храната да се приготвя с търпение и достатъчно отделено време.

В аудиото ще чуете повече за нейните рецепти, желанието й, което я е накарало да направи този блог и няколко интересни рецепти - например как да си направите софийски милинки, пъстър зелен деликатесен зелник или пък едно пухкаво и фино пандишпанено тесто.

Чуйте.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Православният свят почита Св. Екатерина

Православната църква почита Света великомъченица Екатерина - една от най-образованите жени на своето време. Според преданието Екатерина била дъщеря на Конт, управител на Александрия, Египет по времето на император Максимиан. Живеейки в столицата, Екатерина получава блестящо образование, изучавайки работите на най-видните философи и учени , разказва..

публикувано на 24.11.25 в 08:37

София ще бъде подложена на кулинарен одит от Michelin Guid

След проведени срещи с екипа на Michelin Guid - най-авторитетната световна система за гастрономически оценки, София официално получи възможност да бъде подложена на кулинарен одит. Това е ключовата първа фаза в процеса за потенциално включване в селекцията на Michelin, съобщават от пресцентъра на Столичната община. София бе представена като..

публикувано на 24.11.25 в 07:35

Времето ще бъде слънчево, но тудено

През деня ще духа слаб до умерен вятър от запад-северозапад. Минималните температури ще бъдат между минус 2° и 3°, в източните райони до 5°-6°, в София – около минус 1°, съоббщават от Националния институт по етеорология и хидрология. В по-голямата част от страната ще бъде слънчево, на места в равнинните райони преди обяд видимостта ще е намалена...

публикувано на 24.11.25 в 06:15
Дженк и Антонио (вдясно) в Дъблин

Тиха, слънчева, добре разказана история

За пръв път чуждестранно китарно дуо се продуцира и издава от българска компания, известна предимно като концертен промоутър. Явор Ганчев е име, което свързваме както с основания преди над 35 години и съществуващ до днес музикален магазин "Дюкян Меломан", така и с концертите от началото на века, неслучайно събрани под името " Джаzz+ ": "Едното начало..

публикувано на 23.11.25 в 11:00
Добавената стойност на майсторските класове

От виненото до божественото

Емил Коралов представя поредното 14-о издание на Фестивала Di Vino Taste: "Очевидно фестивалът е устойчив, българската винена индустрия се развива на все по-високо ниво. Освен този, правим и други фестивали, за да става българското вино по-видимо. Ще бъдат представени всички региони. Бялото вино е класифицирано като елегантно, а районът на..

публикувано на 23.11.25 в 10:20

Всичко, което се случва, е музика

Салон на музите - няма как да не свързваме фестивала със Светлана Иванова. Пианистка и певица. Завършила в София, после учила във Виена. Живяла в ЮАР и Австрия. Сега е наш гост, който представя предстоящия им спектакъл: "Започваме с "Носорог в банята" от сборника разкази "Ръчен багаж" на журналиста Георги Милков, другата муза е небесната с Росен..

публикувано на 23.11.25 в 09:52
ул.

Софийски разкази - Спомен за ул. "Търговска"

Къде е била ул. "Търговска" - наследник на старата софийска голяма чаршия? Слушаме спомените на Тодор Влайков от влизането му в София. Поглеждаме и книгата "София през вековете" на Александра Монеджикова - особено за софийския безистен. Още за участта за стария "Чохаджийски хан" в спомените на Феликс Каниц и Евлия Челеби. Георги Каназирски-Верин..

публикувано на 22.11.25 в 16:00