Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Кулинарният блог Via Aristotelis - за софийските милинки и вкусът на рецептите от западната и централна част на България

Via Aristotelis (Аристотелов път, Задбалкански път) e главна прелетна магистрала за миграция на птиците от Европа към Африка, която пресича Западна България, като свързва Дунав с Бяло море. Пътят започва на северозапад във Видинска област, минава през Врачанския Балкан, откъдето през Искърското дефиле пресича Стара планина и се спуска до Софийското поле. От тук по долината на река Струма достига до Бяло море.

Както показва името му, кулинарната колекция на този блог показва рецепти и идеи най-вече от западната и централната част на България, изпробвани, описани с подробности и снимани лично от автора - непрофесионално и в домашни условия. Готвенето вкъщи предоставя най-големи възможности за експериментиране с продукти и технологии, за творчески нововъведения,за приятно прекарване на времето.

Вероятно заради това кулинарията е едно от най-любимите хобита както за мъже, така и за жени. Домашната кулинария не е обвързана с изчисляване на точни количества на необходими продукти, с разпределяне на порции за продажба или спазване на срокове за приготвяне, които са описани в клиентското меню.

Затова и домашно приготвените ястия, много повече от ресторантските, отговарят на определението кулинарно изкуство. Четете, гответе, експериментирайте и се забавлявайте - това е посланието на блога viaAristotelis, който можете да разгледате от тук.

С водещата на новини в радио София, Мария Йорданова, се срещаме в рубриката ни "Радио петифури", в която си говорим за духа на традиционните изделия на западните и централните части на България, за терапевтичната сила на бавното готвене и концепцията на нейния блог.

Мария създава този блог с цел да сподели някои позабравени рецепти, част от които знае от баба си. Идеята й е просто всички кулинарно изкушени фенове на вкусната храна да разберат нещо любопитно, вкусно и традиционно. Но едно от най-важните неща е да не се бърза и храната да се приготвя с търпение и достатъчно отделено време.

В аудиото ще чуете повече за нейните рецепти, желанието й, което я е накарало да направи този блог и няколко интересни рецепти - например как да си направите софийски милинки, пъстър зелен деликатесен зелник или пък едно пухкаво и фино пандишпанено тесто.

Чуйте.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

На 22 и 23 март предстои третата акция "Чист Перник"

Подробности можете да чуете в звуковия файл.

публикувано на 04.03.25 в 18:04

Компас 2025 на Тук-Там: практическо бизнес предизвикателство за младите хора

За втора поредна година Компас събира млади хора и водещи компании в интерактивна бизнес игра. Компас 2025: практическо бизнес предизвикателство се организира от Тук-Там и ще се проведе на 13 март в Planet Schwarz Tech Theatre. Инициативата предоставя възможност на участниците да развият ключови умения и да изградят ценни контакти както с..

публикувано на 04.03.25 в 17:05

През 2024 г. заетостта в хотелите в София е достигнала нивата отпреди пандемията

През 2024 г. заетостта в столичните хотели достигна нивата отпреди пандемията, каза пред Радио София Мартина Божанска - генерален мениджър на един от големите хотели в столицата. "За София повишението през 2024 г., спрямо 2023 г., е около 8%-10%, за хотели от категория 4 и 5 звезди. В страната средно се движи около 50% заетостта. За София е..

публикувано на 04.03.25 в 16:07

20 357 са наказателните постановления за шофиране с мобилен телефон

78% от водачите на МПС използват мобилни устройства по време на шофиране , а 14% от тях си признават, че са участвали в ПТП по време на използване на мобилен телефон. Това показва проучване на Института за пътна безопасност (ИПБ), проведено от 4 до 20 януари т.г. с 808 водачи на МПС в София, Варна, Бургас и Пловдив . Експертите от ИПБ..

публикувано на 04.03.25 в 16:05
Снимката е илюстративна

Липсата на персонал е най-голямото предизвикателство за българските хотелиери

Липсата на персонал е най-голямото предизвикателство, пред което са изправени българските хотелиери. Това каза пред Радио София Георги Дучев - изпълнителен директор на Българската асоциация на професионалистите в мениджмънта на хотели. Проблемът се задълбочава през последните години, като пред него са изправени хотелите в световен мащаб, добави той...

публикувано на 04.03.25 в 15:14
Авторът Кирил Карталов

"Автентичен шедьовър" за един от трите големи поклонически маршрута

"Без всякакво съмнение може да се каже, че "Цветята на нациите" представлява един автентичен шедьовър." Това казва Бернар Ардура - почетен председател на Папския комитет за исторически науки за една книга, написана (макар и на италиански) от българин. А той работи основно в Италия, от 18-годишен иска и по-късно се занимава с дипломация..

публикувано на 04.03.25 в 14:50
Софийски университет

Започна приемът на документи за кандидатстудентската кампания на Софийския университет

Започна приемът на заявления за явяване на изпити за първата и втората кандидатстудентска сесия на Софийския университет. Крайният срок е в 17.00 часа на 31 март 2025 г. за първата кандидатстудентска сесия и в 17.00 часа на 2 юни 2025 г. за втората кандидатстудентска сесия. Приемът на заявления за явяване на изпити за първата и втората кандидатстудентска..

публикувано на 04.03.25 в 14:12