Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Любовните супи на мадам Помпадур

Снимка: Уикипедия

Днес във вкусната ни рубрика „Радиопетифури” ще ви запознаем накратко с Жан Антоанет Поасон или всеизвестната мадам Помпадур.

Жан-Антоанет Поасон е родена на 29 декември 1721 година и още на 9 години разбира, че съдбата й е отредила нещо необикновено - гадател й предрекъл, че един ден ще "царува над сърцето на краля". На 20 години тя се омъжва за богаташа Шарл-Гилем дьо Норман д'Етиол. Мадам д'Етиол блестяла с изключителен ум и била доста забавна и тези качества я превърнали в звезда на парижките салони.

През 1745 г. крал Луи XV дава маскен бал по случай женитбата на престолонаследника. Приближени на двора успяват да вкарват непоканената буржоазка Жан-Антоанет д'Етиол, облечена като богинята Диана, а кралят носи модерния костюм на тисово дърво. Тя е на 24 години, омъжена, с две деца, той - на 35, женен, с 11 деца.

Луи забравя всичко и всички и се впуска в най-подлудяващата любов на живота си, а малката буржоазка, заемайки своето място в сърцето му, застава на върха на неписаната йерархия  в двореца. Кралят я дарява с титлата маркиза и оттук насетне Жан остава в историята като маркиза Дьо Помпадур.

Всъщност основното качество на Мадам дьо Помпадур не е красотата й, а  нейният ум. Тя е дребна на ръст и затова  въвежда модата на високите токчета. Луи XV  ненавиждал скуката и Мадам събирала целия интелектуален елит на Франция в прочутите си салони.

Според историци и изследователи тя е една от личностите с големи заслуги към културата на Франция. Маркиза Помпадур осигурява средства за талантливи художници и занаятчии, като сама създава една от най-големите колекции на своето време и допринася за развитието на стила рококо в архитектурата, модата и мебелите.

Тя оставя своя следа и в кулинарията, като разбира се вкусните й ястия са предназначени за любимия мъж.

Представяме ви „Любовните супи на мадам Помпадур”

„Горещо сърце”

Една от любимите й супи e „Горещо сърце”.

Необходимите продукти са - 1 килограм домати, 3 глави лук, 2 червени чушки, 1 литър вода, 3 супени лъжици зехтин, 3 яйца, 3 супени лъжици настърган пармезан, 5 филийки бял хляб, черен пипер и сол на вкус.

Приготвя се по следния начин:

Лукът и доматите се нарязват на кубчета. Отстраняват се семената на чушките и те се нарязват на ивици. След това лукът се запържва до златисто и към него се прибавят нарязаните домати и чушки.

Зеленчуците се задушават 5 минути на силен огън, а след това още20 минути на слаб огън. След това се заливат с вряла вода и се добавят се подправките.Вари се още 10 мин.

През това време се разбиват яйцата и пармезана и супата се застройва с тази смес, като внимавате да не кихне. Запържвате филийките до златисто и ги поднасяте с готовата супа.

запържва до златисто. 

„Тайната на любовта”

Другата любима супа на мадам Помпадур е „Тайната на любовта”.

За да я приготвите са ви необходими -  500 г печурки, 1 морков, 5 картофа, 1, 5 л вода, 1 връзка зелен лук, 1 глава стар лук, 300 г тиквички, корен  от целина, 2 супени лъжици масло, връзка магданоз, 200 г. сметана, черен пипер и сол на вкус, по една щипка индийско орехче  и канела.

Приготвяне:

Измивате и нарязвате гъбите на кубчета, заливате  с вряла вода и варите 40  минути. Нарязвате моркова на ситно, главата лук и целината и запържвате леко в масло.Подправяте с черен пипер.

Нарязвате картофите и заедно със запържените зеленчуци  ги добавяте във врящия бульон. Десет минути преди да е готова супата, добавяте и нарязаните на кубчета тиквички. Посолявате и прибавяте, индийското орехче и канелата.

Сервирате супата, поръсена с нарязан магданози зелен лук и  добавяте лъжичка сметана.

Крем супа с моркови и шампанско

Необходими Продукти

·  моркови - 1 и ½ кг

·  шампанско- 8 с.л.

·  сметана- 250 г

·  пилешки бульон- 500 мл

·  черен пипер - ½ ч.л.

·  сол- 2 щипки

·  магданоз - 8 стръка

Приготвяне на Крем супа с моркови и шампанско

Морковите се обелват и се нарязват на кубчета, заливат се с една чаша бульон и се задушават до омекване.

Пасират се и се добавя останалият бульон. Добавя се солта и черния пипер, сместа се кипва и се сваля от огъня. Добавя се сметаната и се разбърква.

Супата се сервира, като във всяка чиния се поръси нарязан магданоз и се добави по 1 супена лъжица шампанско.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Над 40 акта са съставени за незаконното сметище между "Младост" 4 и "Горубляне"

Терен между кварталите "Младост“ 4 и "Горубляне“, в т.нар. ж.к. "Експериментален“, е превърнат в незаконно сметище за строителни отпадъци, като са засегнати и частни имоти. През последните седмици са проведени редица срещи с институциите и собственици на засегнатите имоти, съобщи пред Радио София зам.-кметът на район "Младост“ Даниел Михалев...

публикувано на 10.06.25 в 09:36

Температурите леко се понижават, възможни са превалявания

Днес преди обяд над Южна България ще преобладава слънчево време. По-значителна облачност ще има над Дунавската равнина, съобщиха от НИМХ. В следобедните часове ще се развива купеста, а над югозападната част от страната и купесто-дъждовна облачност. На места ще превали краткотраен дъжд с гръмотевици. Ще духа до умерен, в източните райони и временно силен..

публикувано на 10.06.25 в 06:35
чл.-кор. проф. д-р Николай Габровски

Всеки трети европеец страда от някакво заболяване или състояние, свързано с мозъка

Резултати от проведени анкети сред членовете на Българското дружество по неврология, Българското дружество по неврохирургия и Българската психиатрична асоциация бяха представени по време на медийното събитие „Мозъчното здраве – глобален приоритет“, организирано от Фондация „Съвет за мозъчно здраве“. На база на мненията на специалистите ще бъдат..

публикувано на 09.06.25 в 18:58

Форум, 09.06.25: Право на достоен труд и право на протест

В началото на новата седмица, седмичните коментатори са арх. Веселин Алексиев и Деян Драгиев, които заедно с водещата на коментарното предаване "Форум" Елена Пъневска обсъдиха следните теми: Социалните служби ще изготвят комплексна оценка за състоянието на възрастните хора от Дома в Ягода и Говедарци  - състоянието на този вид домове, доверието в..

публикувано на 09.06.25 в 18:25

Сточна гара става място за обмен на идеи, опит и вдъхновение за обновяването на културното наследство

Сточна гара става място за обмен на идеи, опит и вдъхновение за обновяването на културното наследство от шест европейски държави, съобщават организаторите. Събитието ще се проведе от 11 до 13 юни, а в рамките на тридневно безплатно обучение "Design Factory: културни пространства", където културни мениджъри, активисти и професионалисти ще се съберат,..

публикувано на 09.06.25 в 17:56

Студентите, специалност “Медицинска сестра“ и “Акушерка“, ще бъдат освободени от такси за обучение

От следващата академична година студентите в специалностите “медицинска сестра“ и “акушерка“ ще бъдат освободени от такси за обучение. Това става факт, след като правителството ги включи в списъка със защитени специалности. Целта на решението е да се увеличи броят на студентите в тези ключови здравни специалности, за които има значителен недостиг..

публикувано на 09.06.25 в 16:24
Калоян Стоянов - проектов координатор от посолството на Индонезия

Пето издание на Фестивал на азиатската култура ще се проведе в София

Пето издание на Фестивал на азиатската култура ще се проведе в София на 14 юни 2025 г. в  Южен парк II  (зад музея "Земята и хората")  и ще представи богатствата на азиатската култура пред българската и международната публика в София.  Събитието ще предложи пъстър микс от култури, вкусове и традиции от цяла Азия и ще бъде под надслов..

публикувано на 09.06.25 в 15:57