Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Любовните супи на мадам Помпадур

Снимка: Уикипедия

Днес във вкусната ни рубрика „Радиопетифури” ще ви запознаем накратко с Жан Антоанет Поасон или всеизвестната мадам Помпадур.

Жан-Антоанет Поасон е родена на 29 декември 1721 година и още на 9 години разбира, че съдбата й е отредила нещо необикновено - гадател й предрекъл, че един ден ще "царува над сърцето на краля". На 20 години тя се омъжва за богаташа Шарл-Гилем дьо Норман д'Етиол. Мадам д'Етиол блестяла с изключителен ум и била доста забавна и тези качества я превърнали в звезда на парижките салони.

През 1745 г. крал Луи XV дава маскен бал по случай женитбата на престолонаследника. Приближени на двора успяват да вкарват непоканената буржоазка Жан-Антоанет д'Етиол, облечена като богинята Диана, а кралят носи модерния костюм на тисово дърво. Тя е на 24 години, омъжена, с две деца, той - на 35, женен, с 11 деца.

Луи забравя всичко и всички и се впуска в най-подлудяващата любов на живота си, а малката буржоазка, заемайки своето място в сърцето му, застава на върха на неписаната йерархия  в двореца. Кралят я дарява с титлата маркиза и оттук насетне Жан остава в историята като маркиза Дьо Помпадур.

Всъщност основното качество на Мадам дьо Помпадур не е красотата й, а  нейният ум. Тя е дребна на ръст и затова  въвежда модата на високите токчета. Луи XV  ненавиждал скуката и Мадам събирала целия интелектуален елит на Франция в прочутите си салони.

Според историци и изследователи тя е една от личностите с големи заслуги към културата на Франция. Маркиза Помпадур осигурява средства за талантливи художници и занаятчии, като сама създава една от най-големите колекции на своето време и допринася за развитието на стила рококо в архитектурата, модата и мебелите.

Тя оставя своя следа и в кулинарията, като разбира се вкусните й ястия са предназначени за любимия мъж.

Представяме ви „Любовните супи на мадам Помпадур”

„Горещо сърце”

Една от любимите й супи e „Горещо сърце”.

Необходимите продукти са - 1 килограм домати, 3 глави лук, 2 червени чушки, 1 литър вода, 3 супени лъжици зехтин, 3 яйца, 3 супени лъжици настърган пармезан, 5 филийки бял хляб, черен пипер и сол на вкус.

Приготвя се по следния начин:

Лукът и доматите се нарязват на кубчета. Отстраняват се семената на чушките и те се нарязват на ивици. След това лукът се запържва до златисто и към него се прибавят нарязаните домати и чушки.

Зеленчуците се задушават 5 минути на силен огън, а след това още20 минути на слаб огън. След това се заливат с вряла вода и се добавят се подправките.Вари се още 10 мин.

През това време се разбиват яйцата и пармезана и супата се застройва с тази смес, като внимавате да не кихне. Запържвате филийките до златисто и ги поднасяте с готовата супа.

запържва до златисто. 

„Тайната на любовта”

Другата любима супа на мадам Помпадур е „Тайната на любовта”.

За да я приготвите са ви необходими -  500 г печурки, 1 морков, 5 картофа, 1, 5 л вода, 1 връзка зелен лук, 1 глава стар лук, 300 г тиквички, корен  от целина, 2 супени лъжици масло, връзка магданоз, 200 г. сметана, черен пипер и сол на вкус, по една щипка индийско орехче  и канела.

Приготвяне:

Измивате и нарязвате гъбите на кубчета, заливате  с вряла вода и варите 40  минути. Нарязвате моркова на ситно, главата лук и целината и запържвате леко в масло.Подправяте с черен пипер.

Нарязвате картофите и заедно със запържените зеленчуци  ги добавяте във врящия бульон. Десет минути преди да е готова супата, добавяте и нарязаните на кубчета тиквички. Посолявате и прибавяте, индийското орехче и канелата.

Сервирате супата, поръсена с нарязан магданози зелен лук и  добавяте лъжичка сметана.

Крем супа с моркови и шампанско

Необходими Продукти

·  моркови - 1 и ½ кг

·  шампанско- 8 с.л.

·  сметана- 250 г

·  пилешки бульон- 500 мл

·  черен пипер - ½ ч.л.

·  сол- 2 щипки

·  магданоз - 8 стръка

Приготвяне на Крем супа с моркови и шампанско

Морковите се обелват и се нарязват на кубчета, заливат се с една чаша бульон и се задушават до омекване.

Пасират се и се добавя останалият бульон. Добавя се солта и черния пипер, сместа се кипва и се сваля от огъня. Добавя се сметаната и се разбърква.

Супата се сервира, като във всяка чиния се поръси нарязан магданоз и се добави по 1 супена лъжица шампанско.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

През 2024 г. заетостта в хотелите в София е достигнала нивата отпреди пандемията

През 2024 г. заетостта в столичните хотели достигна нивата отпреди пандемията, каза пред Радио София Мартина Божанска - генерален мениджър на един от големите хотели в столицата. "За София повишението през 2024 г., спрямо 2023 г., е около 8%-10%, за хотели от категория 4 и 5 звезди. В страната средно се движи около 50% заетостта. За София е..

публикувано на 04.03.25 в 16:07

20 357 са наказателните постановления за шофиране с мобилен телефон

78% от водачите на МПС използват мобилни устройства по време на шофиране , а 14% от тях си признават, че са участвали в ПТП по време на използване на мобилен телефон. Това показва проучване на Института за пътна безопасност (ИПБ), проведено от 4 до 20 януари т.г. с 808 водачи на МПС в София, Варна, Бургас и Пловдив . Експертите от ИПБ..

публикувано на 04.03.25 в 16:05
Снимката е илюстративна

Липсата на персонал е най-голямото предизвикателство за българските хотелиери

Липсата на персонал е най-голямото предизвикателство, пред което са изправени българските хотелиери. Това каза пред Радио София Георги Дучев - изпълнителен директор на Българската асоциация на професионалистите в мениджмънта на хотели. Проблемът се задълбочава през последните години, като пред него са изправени хотелите в световен мащаб, добави той...

публикувано на 04.03.25 в 15:14
Авторът Кирил Карталов

"Автентичен шедьовър" за един от трите големи поклонически маршрута

"Без всякакво съмнение може да се каже, че "Цветята на нациите" представлява един автентичен шедьовър." Това казва Бернар Ардура - почетен председател на Папския комитет за исторически науки за една книга, написана (макар и на италиански) от българин. А той работи основно в Италия, от 18-годишен иска и по-късно се занимава с дипломация..

публикувано на 04.03.25 в 14:50
Софийски университет

Започна приемът на документи за кандидатстудентската кампания на Софийския университет

Започна приемът на заявления за явяване на изпити за първата и втората кандидатстудентска сесия на Софийския университет. Крайният срок е в 17.00 часа на 31 март 2025 г. за първата кандидатстудентска сесия и в 17.00 часа на 2 юни 2025 г. за втората кандидатстудентска сесия. Приемът на заявления за явяване на изпити за първата и втората кандидатстудентска..

публикувано на 04.03.25 в 14:12

Невидимата нишка на независимото кино, която се вплете в "Оскарите"

Тази година не е толкова силна за киното. Въпреки това, всички номинирани, за които се говореше - “Анора”, “Бруталистът”, “Емилия Перес” и “Конклав”, са много добри филми, които заслужават наградите си, коментира журналистката Юлия Владимирова.По думите ѝ, като цяло “реколтата” от филми през изминалата година не е чак толкова голяма. “Много се радвам..

публикувано на 04.03.25 в 13:25

Мъж от Перник е задържан за превозване на опасни отпадъци

48-годишен перничанин е задържан за превозване на опасни отпадъци. Арестът е извършен в условията на специализирана полицейска операция, съобщиха от полицията. Служители от сектор "Противодействие на икономическата престъпност“ при ОДМВР – Перник проследили товарен автомобил в района на концесионна територия на миннодобивно предприятие в град Перник...

публикувано на 04.03.25 в 12:33