Днес във вкусната ни рубрика „Радиопетифури” ще ви запознаем накратко с Жан Антоанет Поасон или всеизвестната мадам Помпадур.
Жан-Антоанет Поасон е родена на 29 декември 1721 година и още на 9 години разбира, че съдбата й е отредила нещо необикновено - гадател й предрекъл, че един ден ще "царува над сърцето на краля". На 20 години тя се омъжва за богаташа Шарл-Гилем дьо Норман д'Етиол. Мадам д'Етиол блестяла с изключителен ум и била доста забавна и тези качества я превърнали в звезда на парижките салони.
През 1745 г. крал Луи XV дава маскен бал по случай женитбата на престолонаследника. Приближени на двора успяват да вкарват непоканената буржоазка Жан-Антоанет д'Етиол, облечена като богинята Диана, а кралят носи модерния костюм на тисово дърво. Тя е на 24 години, омъжена, с две деца, той - на 35, женен, с 11 деца.
Луи забравя всичко и всички и се впуска в най-подлудяващата любов на живота си, а малката буржоазка, заемайки своето място в сърцето му, застава на върха на неписаната йерархия в двореца. Кралят я дарява с титлата маркиза и оттук насетне Жан остава в историята като маркиза Дьо Помпадур.
Всъщност основното качество на Мадам дьо Помпадур не е красотата й, а нейният ум. Тя е дребна на ръст и затова въвежда модата на високите токчета. Луи XV ненавиждал скуката и Мадам събирала целия интелектуален елит на Франция в прочутите си салони.
Според историци и изследователи тя е една от личностите с големи заслуги към културата на Франция. Маркиза Помпадур осигурява средства за талантливи художници и занаятчии, като сама създава една от най-големите колекции на своето време и допринася за развитието на стила рококо в архитектурата, модата и мебелите.
Тя оставя своя следа и в кулинарията, като разбира се вкусните й ястия са предназначени за любимия мъж.
Представяме ви „Любовните супи на мадам Помпадур”
„Горещо сърце”
Една от любимите й супи e „Горещо сърце”.
Необходимите продукти са - 1 килограм домати, 3 глави лук, 2 червени чушки, 1 литър вода, 3 супени лъжици зехтин, 3 яйца, 3 супени лъжици настърган пармезан, 5 филийки бял хляб, черен пипер и сол на вкус.
Приготвя се по следния начин:
Лукът и доматите се нарязват на кубчета. Отстраняват се семената на чушките и те се нарязват на ивици. След това лукът се запържва до златисто и към него се прибавят нарязаните домати и чушки.
Зеленчуците се задушават 5 минути на силен огън, а след това още20 минути на слаб огън. След това се заливат с вряла вода и се добавят се подправките.Вари се още 10 мин.
През това време се разбиват яйцата и пармезана и супата се застройва с тази смес, като внимавате да не кихне. Запържвате филийките до златисто и ги поднасяте с готовата супа.
запържва до златисто.
„Тайната на любовта”
Другата любима супа на мадам Помпадур е „Тайната на любовта”.
За да я приготвите са ви необходими - 500 г печурки, 1 морков, 5 картофа, 1, 5 л вода, 1 връзка зелен лук, 1 глава стар лук, 300 г тиквички, корен от целина, 2 супени лъжици масло, връзка магданоз, 200 г. сметана, черен пипер и сол на вкус, по една щипка индийско орехче и канела.
Приготвяне:
Измивате и нарязвате гъбите на кубчета, заливате с вряла вода и варите 40 минути. Нарязвате моркова на ситно, главата лук и целината и запържвате леко в масло.Подправяте с черен пипер.
Нарязвате картофите и заедно със запържените зеленчуци ги добавяте във врящия бульон. Десет минути преди да е готова супата, добавяте и нарязаните на кубчета тиквички. Посолявате и прибавяте, индийското орехче и канелата.
Сервирате супата, поръсена с нарязан магданози зелен лук и добавяте лъжичка сметана.
Крем супа с моркови и шампанско
Необходими Продукти
· моркови - 1 и ½ кг
· шампанско- 8 с.л.
· сметана- 250 г
· пилешки бульон- 500 мл
· черен пипер - ½ ч.л.
· сол- 2 щипки
· магданоз - 8 стръка
Приготвяне на Крем супа с моркови и шампанско
Морковите се обелват и се нарязват на кубчета, заливат се с една чаша бульон и се задушават до омекване.
Пасират се и се добавя останалият бульон. Добавя се солта и черния пипер, сместа се кипва и се сваля от огъня. Добавя се сметаната и се разбърква.
Супата се сервира, като във всяка чиния се поръси нарязан магданоз и се добави по 1 супена лъжица шампанско.
През 2024 г. заетостта в столичните хотели достигна нивата отпреди пандемията, каза пред Радио София Мартина Божанска - генерален мениджър на един от големите хотели в столицата. "За София повишението през 2024 г., спрямо 2023 г., е около 8%-10%, за хотели от категория 4 и 5 звезди. В страната средно се движи около 50% заетостта. За София е..
78% от водачите на МПС използват мобилни устройства по време на шофиране , а 14% от тях си признават, че са участвали в ПТП по време на използване на мобилен телефон. Това показва проучване на Института за пътна безопасност (ИПБ), проведено от 4 до 20 януари т.г. с 808 водачи на МПС в София, Варна, Бургас и Пловдив . Експертите от ИПБ..
Липсата на персонал е най-голямото предизвикателство, пред което са изправени българските хотелиери. Това каза пред Радио София Георги Дучев - изпълнителен директор на Българската асоциация на професионалистите в мениджмънта на хотели. Проблемът се задълбочава през последните години, като пред него са изправени хотелите в световен мащаб, добави той...
"Без всякакво съмнение може да се каже, че "Цветята на нациите" представлява един автентичен шедьовър." Това казва Бернар Ардура - почетен председател на Папския комитет за исторически науки за една книга, написана (макар и на италиански) от българин. А той работи основно в Италия, от 18-годишен иска и по-късно се занимава с дипломация..
Започна приемът на заявления за явяване на изпити за първата и втората кандидатстудентска сесия на Софийския университет. Крайният срок е в 17.00 часа на 31 март 2025 г. за първата кандидатстудентска сесия и в 17.00 часа на 2 юни 2025 г. за втората кандидатстудентска сесия. Приемът на заявления за явяване на изпити за първата и втората кандидатстудентска..
Тази година не е толкова силна за киното. Въпреки това, всички номинирани, за които се говореше - “Анора”, “Бруталистът”, “Емилия Перес” и “Конклав”, са много добри филми, които заслужават наградите си, коментира журналистката Юлия Владимирова.По думите ѝ, като цяло “реколтата” от филми през изминалата година не е чак толкова голяма. “Много се радвам..
48-годишен перничанин е задържан за превозване на опасни отпадъци. Арестът е извършен в условията на специализирана полицейска операция, съобщиха от полицията. Служители от сектор "Противодействие на икономическата престъпност“ при ОДМВР – Перник проследили товарен автомобил в района на концесионна територия на миннодобивно предприятие в град Перник...