Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Любовните супи на мадам Помпадур

Снимка: Уикипедия

Днес във вкусната ни рубрика „Радиопетифури” ще ви запознаем накратко с Жан Антоанет Поасон или всеизвестната мадам Помпадур.

Жан-Антоанет Поасон е родена на 29 декември 1721 година и още на 9 години разбира, че съдбата й е отредила нещо необикновено - гадател й предрекъл, че един ден ще "царува над сърцето на краля". На 20 години тя се омъжва за богаташа Шарл-Гилем дьо Норман д'Етиол. Мадам д'Етиол блестяла с изключителен ум и била доста забавна и тези качества я превърнали в звезда на парижките салони.

През 1745 г. крал Луи XV дава маскен бал по случай женитбата на престолонаследника. Приближени на двора успяват да вкарват непоканената буржоазка Жан-Антоанет д'Етиол, облечена като богинята Диана, а кралят носи модерния костюм на тисово дърво. Тя е на 24 години, омъжена, с две деца, той - на 35, женен, с 11 деца.

Луи забравя всичко и всички и се впуска в най-подлудяващата любов на живота си, а малката буржоазка, заемайки своето място в сърцето му, застава на върха на неписаната йерархия  в двореца. Кралят я дарява с титлата маркиза и оттук насетне Жан остава в историята като маркиза Дьо Помпадур.

Всъщност основното качество на Мадам дьо Помпадур не е красотата й, а  нейният ум. Тя е дребна на ръст и затова  въвежда модата на високите токчета. Луи XV  ненавиждал скуката и Мадам събирала целия интелектуален елит на Франция в прочутите си салони.

Според историци и изследователи тя е една от личностите с големи заслуги към културата на Франция. Маркиза Помпадур осигурява средства за талантливи художници и занаятчии, като сама създава една от най-големите колекции на своето време и допринася за развитието на стила рококо в архитектурата, модата и мебелите.

Тя оставя своя следа и в кулинарията, като разбира се вкусните й ястия са предназначени за любимия мъж.

Представяме ви „Любовните супи на мадам Помпадур”

„Горещо сърце”

Една от любимите й супи e „Горещо сърце”.

Необходимите продукти са - 1 килограм домати, 3 глави лук, 2 червени чушки, 1 литър вода, 3 супени лъжици зехтин, 3 яйца, 3 супени лъжици настърган пармезан, 5 филийки бял хляб, черен пипер и сол на вкус.

Приготвя се по следния начин:

Лукът и доматите се нарязват на кубчета. Отстраняват се семената на чушките и те се нарязват на ивици. След това лукът се запържва до златисто и към него се прибавят нарязаните домати и чушки.

Зеленчуците се задушават 5 минути на силен огън, а след това още20 минути на слаб огън. След това се заливат с вряла вода и се добавят се подправките.Вари се още 10 мин.

През това време се разбиват яйцата и пармезана и супата се застройва с тази смес, като внимавате да не кихне. Запържвате филийките до златисто и ги поднасяте с готовата супа.

запържва до златисто. 

„Тайната на любовта”

Другата любима супа на мадам Помпадур е „Тайната на любовта”.

За да я приготвите са ви необходими -  500 г печурки, 1 морков, 5 картофа, 1, 5 л вода, 1 връзка зелен лук, 1 глава стар лук, 300 г тиквички, корен  от целина, 2 супени лъжици масло, връзка магданоз, 200 г. сметана, черен пипер и сол на вкус, по една щипка индийско орехче  и канела.

Приготвяне:

Измивате и нарязвате гъбите на кубчета, заливате  с вряла вода и варите 40  минути. Нарязвате моркова на ситно, главата лук и целината и запържвате леко в масло.Подправяте с черен пипер.

Нарязвате картофите и заедно със запържените зеленчуци  ги добавяте във врящия бульон. Десет минути преди да е готова супата, добавяте и нарязаните на кубчета тиквички. Посолявате и прибавяте, индийското орехче и канелата.

Сервирате супата, поръсена с нарязан магданози зелен лук и  добавяте лъжичка сметана.

Крем супа с моркови и шампанско

Необходими Продукти

·  моркови - 1 и ½ кг

·  шампанско- 8 с.л.

·  сметана- 250 г

·  пилешки бульон- 500 мл

·  черен пипер - ½ ч.л.

·  сол- 2 щипки

·  магданоз - 8 стръка

Приготвяне на Крем супа с моркови и шампанско

Морковите се обелват и се нарязват на кубчета, заливат се с една чаша бульон и се задушават до омекване.

Пасират се и се добавя останалият бульон. Добавя се солта и черния пипер, сместа се кипва и се сваля от огъня. Добавя се сметаната и се разбърква.

Супата се сервира, като във всяка чиния се поръси нарязан магданоз и се добави по 1 супена лъжица шампанско.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Започваме седмицата с по-високи температури - в София около 29°

През днешния ден ще бъде слънчево, а в следобедните часове над Източна България с купеста облачност. Ще духа слаб вятър от север-северозапад. Дневните температури ще се повишат и максималните ще бъдат между 29° и 34°, в София - около 29°, съобщават от Националния институт по метеорология и хидрология. В планините ще бъде слънчево. Около и след обяд..

публикувано на 16.06.25 в 06:35
Гиргина и Пламена Гиргинови

Вкусът към бароковата музика и публиката ѝ се възпитават

Гиргина и Пламена Гиргинови, възпитанички на Детския радиохор, за предстоящите си изяви и барокови концерти: "Сезонът бе изключително интензивен и под знака на педагогически успехи, и с концерти. (Гиргина) Вървя по нейните стъпки. (Пламена) Първата проява сега е в петък 20, в музея "Борис Христов" (подробности в звуковия файл). В последните години..

публикувано на 15.06.25 в 12:03

Човешкият талант е нещо необяснимо

Георги Тошев за "Деня на Парцалев": "В живота на всеки един от нас има незабравими. Добрата новина са многото млади хора в залите, където представяме филма и книгата за Парцалев. В живота му има много щастливи и тъжни моменти.  Пътуването ми в живота на Парцалев започна преди 6 години, благодаря на Татяна Лолова и Стоянка Мутафова, които го наричаха..

публикувано на 15.06.25 в 11:25

Петър Пондев: наричам работата си експеримент

„ Берлин. Порто. София “ е визуален дневник на едно артистично пътуване – през градове, материали и лични трансформации. В новата си изложба Петър Пондев представя серия от картини създадени чрез тъфтинг - техника – колкото старинна, толкова и набираща популярност в момента: "Преди няколко години реших да напусна Берлин след 11 години там. Търсех нов..

публикувано на 15.06.25 в 10:53

Билките - опърничави, хитри, благи

В навечерието на Еньовден семинар по холистична медицина „Лечебните билки и влиянието им върху здравето“ с Анна Илиева разкрива влиянието им за човешкото здраве: "В детството си научих за прадядо си, известен билкар в Северна България. В някакъв момент започнах да се занимавам с билки. В цял свят от 30 години се възражда интересът към билките. Много..

публикувано на 15.06.25 в 09:54

Софийски разкази - Сточна гара

Здравко Петров от "Исторически маршрути" разказва историята на Сточна гара, а и на Централна гара. Какво налага строежа ѝ в края на 20-те и какво е интересното на сградата ѝ? Как повлиява тя на околните квартали, както и новопостроената гара Подуене? Теодор Караколев от "Български архитектурен модернизъм" пък говори за т.н. "Вехтошарски пазар". Коя е тя..

публикувано на 14.06.25 в 16:00
Лондонското евангелие

Адресите на любовта - цар Иван Александър и еврейката Сара

Коя в действителност е главната героиня от Вазовата пиеса “Към пропаст”. Наистина ли любовта на цар Иван Александър към еврейката Сара му е повлияла толкова пагубно, че той губи държавническия си разсъдък? Бракът им е  възприеман и оценяван като безпрецедентен случай в династичната история на България и Средновековна Европа. Всъщност това  е една от..

публикувано на 14.06.25 в 14:00