Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ципрас се обяви за ново начало на отношенията с Русия

| обновено на 08.04.15 в 17:59
Снимка: ЕПА/БГНЕС
Руският президент Владимир Путин и гръцкият премиер Алексис Ципрас обсъдиха днес в Москва търговско-икономическото и енергийно сътрудничество между двете страни, включително участието на Гърция в проекта за газопровод „Турски поток”. Решение за гръцко участие не е било взето.

Това ще стане след като стопанските структури, които евентуално ще реализират проекта, ще имат становище по него, каза руският президент: „Новият маршрут ще осигури потребностите на Европа от руски газ, а на Гърция ще позволи да стане един от основните енергоразпределителни центрове на континента. Това ще привлече нови капитали в гръцката икономика и ще позволи да бъдат създаден нови работни места”, посочи Владимир Путин.

 Алексис Ципрас от своя страна подчерта, че с руския лидер е била обсъдена възможността на гръцка територия да бъзе изграден газопровод, който да снабдява страната със синьо гориво и който евентуално да има своето продължение в други страни при спазването на законодателството на ЕС.

 Гърция е готова да помага на Русия за възобновяване на диалога с ЕС, каза още Ципрас и посочи, че санкциите са вид икономическа война, от която никой няма нужда. Темата за облекчаване на контрасанкциите спрямо Гърция е намерила израз в обсъждането на създаването на съвместни предприятия в областта на селското стопанство.

Въпросът за отпускането на руска финансова помощ за Гърция не е бил обсъждан, но е била засегната темата за отпускането на руски кредити при осъществяването на съвместни проекти. От руска страна също така е бил изявен интерес за участие в приватизацията на големи инфраструктурни обекти в Гърция.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Още по темата

Алексис Ципрас и Владимир Путин

Путин и Ципрас се срещат в Москва

Гръцкият премиер Алексис Ципрас е на посещение в Москва, където ще разговаря с руските лидери за подобряване на двустранните отношения. Европейските санкции, руското ембарго, енергийното сътрудничество,  инвестициите и приватизацията ще са основните..

обновено на 08.04.15 в 14:49