Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Един от най-гледаните американски сериали „Империя“ успя да пробие и в Европа

Един от най-гледаните американски сериали успя да пробие и в Европа. Шоуто „Империя“ на 20th century Fox достигна и родната аудитория. В него се разказва за задкулисието на музикалния бизнес. На фона на тази сюжетна линия актьорите засягат и актуални социални теми. Много драма, битка за власт и музика, дело на популярния продуцент Тимабаленд. Младен Петков разговаря с една от актрисите в сериала – Търажи Пи Хенсън. Наскоро тя беше включена в списъка на списанието „Пийпъл“ за най-красивите хора на годината.

„Империя“ е новият мелодраматичен хит на Щатите. Сюжетът за битката за контрол в една компания е обикновен, но характерите са толкова интересни и хип-хоп музиката е толкова силна,  че „обикновен“ е последното определение което може да се постави. Трима тотално различни братя, които се готвят да поемат управлението на един лейбъл, баща, очакващ да почине всеки момент от неизлечима болест и, разбира се, съпругата Куки Лайън, която излиза от затвора с намерението да си върне всичко, което й е се полага. Куки е изиграна от Търажи Пи Хенсън:

Тя може и да не е конвенционалният модел за подражание на жените, но изглежда, че много жени й се възхищават, защото тя не се извинява, тя  не прави компромиси. Характерът й е много сложен. Получава това, което иска. Тя е борец, не можеш да й откажеш. Ако вярва в нещо, ще се бори за него. Това е нещо, което всеки един би трябвало да прави.

Освен за упоритостта, сериалът са засяга и въпроси, които части от обществото намират за неудобни. Според Търажи това са теми, с които някои членове на екипа се сблъскват или са се сблъсквали. Тя ми каза, че историите се вземат от действителни ситуации в реалния живот. Например гей връзките и как някои артисти са принудени крият своята сексуалност, защото в противен случай баща им ще им спре парите и ще им попречи на кариерата. Така „Империя“ представя една неудобна тема в хип-хоп общността. Една от темите е наличието на гей-мъж в афроамериканско семейство, който е в добри взаимоотношения с брат си, който пък е рап певец. Нещо, което не се вижда всеки ден:

По време на пипълметричните изследвания зрителите могат да гласуват за любимата си част от шоуто и когато има двама мъже, които се целуват, оценката пада до нулата. Хората все още се чувстват некомфортно по тази тема. Все още не сме получавали остра негативна реакция. Просто това не е любимата част на хората от шоуто. Те не са свикнали да виждат гей целувка. Това, обаче не води до спадане на рейтинга на сериала.

Нямаше как да не попитам Търажи и за нейните впечатления за междурасовите отношения в Америка. Като майка на млад мъж – афроамериканец тя беше категорична на въпроса ми дали в САЩ в момента расизмът е широко разпространен или изолиран случай. Тя се съгласи, че има позитивна промяна в страната, но резултатите не са задоволителни:

Расизмът е неистов в Америка. Мислите си, че сме извървели дълъг път, но има още толкова да извървим. Не минава и ден, през който да не се притеснявам за сина си, когато той е навън. Той е на прицел. Той е чернокож мъж. Особено когато постоянно виждаме това в новините – убийства на невъоръжени чернокожи мъже. Имаме проблем. Трябва да се направи нещо по въпроса. Засягаме малко темата в „Империя“.

Подробности чуйте в звуковия файл.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.