Индийската кухня се характеризира с традицията на умелото и изкусно използване на многото подправки и билки, растящи в Индия. Определяна като най-богатата на разнородни подправки страна, където всяко семейство подправки се характеризира с невероятен асортимент от ястия и готварски техники за приготвянето им.
Подправките са душата на индийската храна.
Много индийски зеленчукови ястия се приготвят с меки подправки, така че вкусът на главният елемент в ястието да остане чист, а подправките само добавят допълнителен аромат.Това са повечето меки и деликатни подправки като анасон, кимион, макови семена, кориандър на прах и куркума.
Много от натуралните подправки и билки са обединени в Букет Гарни: от различни подправки, които се топят в ястие и след това се махат, използва се в много рецепти като подправките продължават да придават своя уникален аромат на ястието, дори и вече сервирано.
Пресните растения като мента, ядки, свежи зелени чушки се комбинират с други подправки, за да се постигне ароматна смес за ястието. Готвенето в Индия включва употребата на пресни растения ие лесно да обогатим този аспект в нашата кухня с добавянето на различни вкусове и чарът на подправките. Пресните растения спомагат за балансирането на подправките.
Още потайности за индийската кухня, ще научим от Пракаш, който държи ресторант в Студентски град. Как е дошъл в България, какво му харесва и какво не, за тези и още теми е разговорът му с Констанца Илиева – чуйте.
Арон Рот и Бояна Джикова отварят галерия за съвременно изкуство „ Пунта “ на Женския пазар: "Ако следваме логиката, че изкуството е рефлексия на процесите, Женският пазар е място, което има нужда от изкуство. Сега имаме повече случайни посетители, чиито погледи са приковани от витрината, това е предизвикателство. Важно е дейността да не ни е..
Пекарна „Рецептите на баба“ - Даниела и синовете ѝ Томислав и Денислав се занимават с приготвяне на хляб и закуски от години. Те са една от обичаните пекарни в Лозенец и защото приготвят погачи и питки по поръчка за различни поводи. По празниците тяхното работно време е почти без никаква почивка, но удовлетворението и мисълта, че са допринесли с..
Късометражният анимационен филм „ Митология на моя аквариум “ на Светлана Генчева е една история за светлината, тъмнината, приемането и личната трансформация: "Добавената виртуална реалност работи в синхрон с маслената живопис, която представям. Гледана през таблет или телефон оживява. „Митология на моя аквариум“ е една философска приказка. Получи се..
Мадлен Янева ви кани предновогодишно в Националния политехнически музей: "Гостите ще могат да видят най-новата ни изложба с прочутите ни калкултори ЕЛКА - първият му модел от 1965, както и "мореплавателят" ЕЛКА 130 - с нея сем.Папазови успяват плаването си с "Джу-5". Изложбата ни на втория етаж, открита за Празника на София, по желание на публиката..
Интервю с BG gpt съвети за Нова година: къде да посрещнем, как да се облечем, какво да пожелаем на близките. Не обръщайте внимание на англо-американския му акцент с леко шопски диалект и неправилни ударения: Как виртуалният асистент посреща новата година - в звуковия файл.
Какво трябва да е поведението ни в зимната планина и какви са рисковете при карането на ски и сноуборд извън пистите? Как се работи с лавинна екипировка, как да се подготвяме за ден в зимната планина, как трябва да реагираме в случай на инцидент? На тези въпроси пред Радио София отговаря планинският водач Николай Павлов. Планината винаги е..
С около 7% се увеличават с всяка следваща година събраните разделно отпадъци от опаковки, спрямо предишната година. По време на празниците този процент нараства до 20%, каза пред Радио София Ива Стефанова- мениджър комуникации в една от организациите за оползотворяване на отпадъци от опаковки. "Хубаво е, че освен, че хората консумират повече,..