Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За разкопки в района на средновековния град Враца са заделени 10 000 лева

Снимка: Ива Антонова - кор. на БНР във Враца

И през това лято археологическа експедиция от врачанския музей продължава проучванията в местността "Градище",  където се е намирал средновековният град Враца. Разкопките са финансирани от общината с 10 000 лева. Голяма част от средновековния град Враца е била разположена край прочутия скален пролом Вратцата. Археолози от местния музей проучват мястото от няколко години, като разкопките продължават и това лято.  

Археологът Александра Петрова обясти: "Работим в сектор, който се намира югоизточно от средновековна църква 12-14 век. Църквата е интересна с това, че при първоначалното й проучване през 1941 г. колективът проучватели намират в пещера близо до църквата фрагментиран каменен надпис, от който става ясно средновековното име на град Враца, а именно "Вратица".

Проучванията в местността Градище този сезон се финансират с 10 000 лева от община Враца. За разкопките са наети над 10 души.

Имаме хора, които са по програма за временна трудова заетост - от областна администрация осигурени, наети работници и четирима души, лишени от свобода, които са ни предоставени от Врачанския затвор, обясни Петрова.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.