Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Федерика Могерини участва в годишната среща на министър Митов с посланиците ни в чужбина

Даниел Митов
Снимка: mfa.bg

Върховният представител на Европейския съюз по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Федерика Могерини ще участва в годишната среща на министъра на външните работи Даниел Митов с посланиците на страната ни в чужбина. Срещата ще е днес и утре. На откриването ще бъде и министър-председателят Бойко Борисов.

Годишната среща на министъра с посланиците е най-важната среща в календара на МВнР, защото на нея се консултират външнополитически ходове и действия в тяхната цялост и се разясняват въпроси, свързани с международната обстановка.

За първи път в подобен форум участие ще вземе Върховният представител на ЕС по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Федерика Могерини. Тя е у нас по покана на първия ни дипломат Даниел Митов. Министърът е убеден, че гласът на българската дипломация се чува:

Имаме човек повече о
т всякога. Легитимността на правителството пред евроатлантическите ни партньори даде като резултат покачване на доверието към България и търсенето на страната ни като експертен фактор в дебатирането на актуалния дневен ред на ЕС. Фактът, че върховният представител по външна политика на ЕС ще дойде в България за посланическата конференция е свързано с това до каква степен тежи гласът на България. Има уважение към България, има разбиране и чуваемост за проблемите, които стоят пред нас.

След срещата министър Митов и комисар Могерини ще участват в международна конференция на тема "Европейският съюз в променяща се глобална среда: какво следва за съседите на ЕС", на която ще бъде разгледана Европейската стратегия за външна политика и сигурност. Най-голямото предизвикателство при прегледа на стратегията ще бъде тя да се насочи към най-важните въпроси и региони като непосредствените съседи на ЕС Западните Балкани, Турция и държавите от Източното партньорство.

Цялото интервю на Николай Кръстев с министър Даниел Митов може да чуете в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.