Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Иво Димчев: "Ако голотата е проблем за обществото, значи то все още робува на изкуствени норми"

Името на световноизвестния хореограф Иво Димчев започна да излиза на повърхността в културната ни реалност в последната година и малко. За тези, които познават творчеството му извън жълтото и елементарно говорене около скандалното (за много хора по света голотата, хомосексуалните отношения, сексът, пенисите отдавна не са табу), той е един от съвременните артисти на пърформанса и физическия театър, които създават изключително мощни визуално спектакли. В много световни културни столици, както и в България, Иво Димчев играе представления като Lili Handel, P Project, I Cure, а на 26-ти от 22ч. в новия театър "Азарян" можете да гледате и импровизационната опера Operville, играна досега само в Брюксел, Амстердам и Ротердам.

Над 30-те представления на Иво Димчев атакуват всички установени човешки норми. Бутащ до крайност докъде изобщо стига пределът, той често въвлича публиката в тях. Провокацията и разголването на тялото и посланията започват и в първите му физически пърформанси като Lili Handel. 

На въпрос дали му се струва, че българската публика на спектаклите е по-консервативна от тази в Берлин и Ню Йорк, Иво Димчев отговаря, че не открива абсолютно никаква разлика. Според него едно общество, което реагира остро срещу голотата, би било здравословно да се подлага по-често на подобни експерименти, за да стопи изкуствено наложените морални и религиозни граници. В интервюто Иво Димчев разказва и защо напуска НАТФИЗ - как по-освободеното му мислене за театър се сблъсква с по-старата система:

"От мен се искаше да взема един разказ на Чехов и да илюстрирам на сцената написаното. На мен пък това ми беше адски безинтересно и исках да създавам авторски театър, на границата между танц и театър, в по-изчистена форма, където  не е необходимо да се изграждат станиславски и психологически образи. Търсех нещо повече."

Разговорът с Иво Димчев не подминава и съществуващото до преди няколко месеца място "МОЗЕЙ", което той трансформира в място за концерти, пърформанси, изложби и сцена, освен за собствените си спектакли, така и за други български артисти. Артистът сподели пред "Джинджифил", че мястото му е коствало много време, а и чисто политически предпочита да не се локализира в едно единствено пространство, а попада артистично в различни места и контексти и да не зависи дълго време от едно място, т.е. сцената му да се превръща в институционализирана.

В аудиото можете да чуете цялото интервю на Юлия Владимирова с Иво Димчев - за физическите усилия на тялото в един танцов експериментален театър, защо, ако за някой голотата и оралната любов на сцената е проблем, това означава, че обществото ни има проблем и не на последно място - музикалните превъплъщения на Димчев -Songs from my shows.  В този музикален проект, Иво Димчев събира 15 песни от различни свои спектакли и ги представя като самостоятелни и независими музикални опуси. Концертът е показван с голям успех това лято във Виена, Ню Йорк, Белград, Сао Пауло, Брюксел, Париж, а вие можете да го гледате на 12-ти ноември в новото пространство за съвременен танц и пърформанс в подлеза на НДК - ДНК.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Посолството на Китай в България организира конкурс за песен, базирана на китайски поеми

През есента на 2024 г. отбелязваме 75 години от установяването на дипломатическите отношения между Китай и България. В подготовката за празненствата по случай годишнината, Посолството на Китайската народна република в България организира конкурс за нова песен, по китайски поеми от Династия Тан и Династия Сун, за български граждани и сънародници,..

публикувано на 03.10.24 в 14:11

Транспортираха в музея в Петрич и втората статуя от Хераклея Синтика

С помощта на лебедка, въжета и синджири в Хераклея Синтика бе повдигната и извадена на открито втора статуя на античен мъж, открита на 20 септември, съобщава БГНЕС. Статуята, чиято глава бе открита три дни след торса, бе поставена в саркофаг, изработен и за първата статуя, открита в началото на юли. По-рано през деня кпециален кран я повдигна и..

публикувано на 03.10.24 в 12:52

Радослава Боор представя разказ за плаката и различните му проявления

На 12 октомври, от 12.00 часа, в пространството за изкуство и събития ДОМ, Радослава Боор ще представи разказ за плаката и различните негови проявления. Радослава Боор е графичен дизайнер, илюстратор, арт директор, а много от нейните плакати са свързани със знакови събития за България. От години живее в Прага, но сега пристига в София по..

публикувано на 03.10.24 в 12:49
The Oldie Goldies

"The Oldie Goldies" представя на живо 15-те композиции от дебютния си албум

Суингът набира все по-голяма популярност и скорост в България и поредното доказателство за това е новият албум на "The Oldie Goldies". Формацията е създадена в края на 2019 г. като малък ансамбъл, който се разраства до октет, поради възникнала необходимост, разказаха с усмивка пред БНР-Радио София барабанистът Борислав Петров и..

публикувано на 03.10.24 в 11:45

В България са нужни 199 заплати за закупуване на жилище

В България са нужни 199 месечни заплати за закупуване на жилище с размер от 100 кв. м. Това показва проучване, което сравнява цените на недвижимите имоти в 62 държави спрямо средните заплати на местно ниво. Средната цена на имот с площ 100 кв. м е еквивалентна на 114 нетни заплати в Дания, което прави северната страна най-достъпната страна в Европа за..

публикувано на 03.10.24 в 10:48

Млад мъж почина на място след удар с тротинетка в стълб в София

Млад мъж е починал на място, след като се е ударил с тротинетка в стълб в София.  Трагичният инцидент е станал снощи, а сигналът е подаден в 23:50 часа, съобщиха за БНР от Центъра за спешна помощ в столицата. Към мястото на произшествието – на булевард "Симеоновско шосе", е изпратен спешен екип, който само констатирал смъртта на 32-годишния..

публикувано на 03.10.24 в 10:28

Доц. Кристиян Постаджиян: НБУ е реална алтернатива на образованието в чужбина

След откриването на академичната година в Нов български университет (НБУ) се провежда седмицата за ориентиране на студентите – следващи от по-горните курсове помагат на новопостъпилите. "Младите хора влизат „в реалността на живота“ още след първия семестър", отбеляза пред БНР-Радио София доц. Кристиян Постаджиян, зам.-ректор по учебната..

публикувано на 03.10.24 в 09:25